I denne oppgavehjelpen får du hjelp og inspirasjon til å skrive en kreativ tekst ut fra tekstene «Om å være i sannhet» av Bjørnstjerne Bjørnson og «Visa om løgna» av Alf Prøysen. Oppgaven ble gitt til eksamen i norsk hovedmål, høsten 2019.
Fokuset vårt er å gi grundig hjelp i å skrive et kåseri, fordi vi mener at det er opplagt å overdrive noen av de budskapene og temaene i tekstene. Overdrivelse er et typisk kjennetegn for kåseri.
Dersom du gjerne vil skrive en novelle eller et essay om tekstene, kan du kikke på inspirasjonskildene våre helt til slutt i oppgavehjelpen. Her går vi ikke i dybden på tekstene, men vi gir noen forslag til vinkler og momenter som du kan bruke dersom du heller vil skrive en novelle eller et essay.
Oppgave 3 | Norsk hovedmål | Høst 2019
Vedlegg:
- «Visa om løgna» av Alf Prøysen, 1967
- «Om å være i sannhet» av Bjørnstjerne Bjørnson, utdrag fra en tale Bjørnson holdt i
Studentersamfundet i Christiania, 1877
De vedlagte tekstene handler om forholdet mellom løgn og sannhet. Skriv en kreativ tekst der du utforsker denne tematikken. Bruk de vedlagte tekstene når du skriver.
Kommentar: Oppgaven åpner for ulike løsninger. Det skal komme fram at du bruker tekstvedleggene, men du kan bruke dem på ulike måter. Du kan vise kreativitet gjennom de innfallsvinklene du velger og måten du bruker språket på.
MERK: Oppgavehjelpen fokuserer på elementer du kan bruke i et kåseri.
Utdrag
Under kan du lese et utdrag av vår oppgavehjelp:
Sannheten gjør livet smertefullt og vanskelig
I strofe 4 i Alf Prøysens «Visa om løgna» beskrives sannhet og løgn som to veier:
Sanninga peker ut vegen
snor-rett med glass-skår og stein,
løgna har lønnlige stier
for barføtte, såre bein.
Sannhetens vei skildres som smertefull og vanskelig fordi den er fylt med glasskår og stein. Motsatt tilbyr løgnen stier utenom den smertefulle veien. På denne måten viser visen hvilken funksjon løgnen noen ganger har. Den gjør en vanskelig situasjon lettere ved å tilby en snarvei. Hvis det, for eksempel, er så vanskelig å si sannheten fordi den gjør vondt, kan løgnen fri oss fra smerten. Spørsmålet er selvfølgelig om løgnens «lønnlige stier» til slutt også blir smertefulle? Kan man helt unngå å gå sannhetens vei?
Du kan utforske disse spørsmålene i kåseriet ditt. Du kan late som om du er en person som ikke forstår hvorfor folk vil lytte til den barske sannheten. Hvorfor vil de såre seg selv når de enkelt kan finne behagelige løgner å tro på i stedet for? På denne måten kan du indirekte reflektere over hvorfor vi lyver og hvorfor vi snakker sant.