Exit, «Det var meg»

På denne siden finner du hjelp til å skrive en kreativ tekst om ulike syn på rikdom ut fra et tekstutdrag av tv-serien «Exit» (sesong 1, episode 8). Vi gir inspirasjon til enten å skrive et kåseri eller et kreativt essay. Vi innlemmer også diktet «Hugen til rikdom» av Ivar Aasen.

Sammendrag

Den unge, rike forretningsmannen og styrelederen Jeppe, snakker til sine underledere om hvilken mentalitet det er viktig å ha i selskapet. Han mener at det er avgjørende å være foran og kunne forutsi hva som skjer i fremtiden. Denne mentaliteten gjør det mulig å oppnå stor økonomisk gevinst. 

Han mener, at vi som mennesker er grådige eller økonomisk ambisiøse av natur, og på den måten skiller vi oss fra dyrene. Vi kan tenke fremover, planlegge å skape verdi, og dermed skaffe oss behagelige liv. Vi er klar over at vi skal dø, og det gjør det enda viktigere for oss å sikre oss et behagelig liv mens vi lever.

Ifølge Jeppe er det å ville være rikere en sterk motivasjon som driver verden fremover. Kapitalismen har gitt oss noe svært viktig, fordi den har hevet levestandarden for alle. Uten mennesker med økonomiske ambisjoner, hadde vi fortsatt levd i primitive samfunn. Men det har en pris. For Jeppe er prisen at han ikke ser sine barn særlig mye.

Hjelp til kreativ tekst: Kåseri eller essay

Du kan bruke utdraget fra «Exit» som inspirasjon til å skrive et kåseri eller et kreativt essay, hvor du utforsker temaet om ulike syn på rikdom. Vi innlemmer også «Hugen til rikdom», fordi du skal bruke begge tekstvedleggene på en eller annen måte.

Én mulighet er å skrive et kåseri med en ironisk tone om hvor bra og givende det er å være grådig. I virkeligheten kan kåseriet være en kritikk av kapitalismen, som går ut på å bli rikere...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn