Sammendrag av tekstene

Her gir vi et sammendrag av Brudeferd i Hardanger, «Det ligger i vår natur» og «Intervju med Are Kalvø» som er de tre tekstvedleggene til den resonnerende teksten om hvilke funksjoner naturen kan ha i forestillingene om det norske.

Vi forklarer dessuten kort hvordan naturen fungerer i de forestillingene om det norske som kommer til uttrykk i tekstene. 

Brudeferd i Hardanger

Brudeferd i Hardanger ble malt av Adolph Tidemand og Hans Gude i 1848. Maleriet tilhører den perioden som i Norge kalles for nasjonalromantikken.

Sammendrag

Maleriet forestiller et bunadskledd brudefølge som er på vei hjem fra kirken i en robåt på den speilblanke Hardangerfjorden. Brudefølget kommer seilende i forgrunnen, og i stavnen av båten står en mann med et gevær. Han er parat til å skyte salutt for brudeparet. I bakgrunnen og mellomgrunnen er det et idyllisk fjellandskap som omkranser følget som kommer seilende.

Naturens funksjon i forestillinger om det norske

Naturen spiller en avgjørende rolle i Brudeferd i Hardanger, som ofte blir tolket som et typisk uttrykk for nasjonalromantikkens oppfattelse av det særegne norske. Brudefølget i...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn