Sammenlikning

På disse sidene finner du hjelp til å sammenlikne de to tekstene «Den elsktes nærhet» av Johann Wolfgang von Goethe og utdraget fra Olav. H. Hauges dagbok. Vi gjennomgår noen av de mest opplagte momentene å sammenlikne, og legger særlig vekt på de romantiske trekkene i tekstene. 

Først sammenlikner vi tekstenes motiv og tema. Deretter kikker vi på oppbygning og form og så språk og stil.

Utdrag fra sammenlikning

Tekstenes språk er subjektivt og personlig

Begge tekstene er skrevet ut fra et jegs perspektiv. Det er jeg-ets følelser, inntrykk og tanker som avgjør hvordan verden skildres.

I «Den elsktes nærhet» oppleves naturen gjennom jeg-ets lengsel. Alminnelige naturfenomener minner konstant jeg-et om dets elskede. Naturbeskrivelsene blir på den måten én stor metafor for jeg-ets lengsel. For eksempel «morgensolen brenner / på havets bly». Beskrivelsen av den brennende morgensolen er ikke bare en skildring av et naturfenomen. Det er et personlig og inderlig bilde som uttrykker jeg-ets brennende savn og lengsel. 

I dagboken beskriver Hauge fjellturen med sine egne subjektive tanker og ord. Utdraget sier ikke noe om hvordan alminnelige mennesker opplever naturen. Det er Hauges personlige opplevelse som gjengis i teksten. Hauge fokuserer altså utelukkende på sine egne følelser i utdraget. Han ønsker å bo på fjellet «einsam med meg sjølv, og mine tankar!». Dagboken er på den måten innadvendt. Det er skrevet av Hauge til Hauge selv.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn