Oppgave 1 | Norsk sidemål | Høst 2018

Her får du hjelp til å tolke og sammenligne tekstene «Herre Gud, ditt dyre navn og ære» (1698) av Petter Dass og «Ragnarok» (2017) av Gaute M. Sortland. Vi viser deg hvordan du kan sammenligne de to tekstene ut fra en analyse av form og innhold. Vi gjennomgår til sist den kulturhistoriske sammenhengen som hver av tekstene hører til.

Oppgaven ble gitt til eksamen i norsk sidemål i høsten 2018.

Oppgave 1: Sammenlign «Herre Gud, ditt dyre navn og ære» og «Ragnarok»

Vedlegg:

«Herre Gud, ditt dyre navn og ære» av Petter Dass, fra Norsk salmebok 2013, forkortet versjon av en salme fra 1698

«Ragnarok» av Gaute M. Sortland, fra Korte meisterverk, 2017

Sammenlign de to tekstene, og sett dem inn i en kulturhistorisk sammenheng.

Kommentar: Du skal skrive om både form og innhold i tekstene og bruke konkrete eksempler. Du skal bruke relevant fagspråk. Når du setter tekstene inn i en kulturhistorisk sammenheng, skal du vise kunnskap om tida tekstene er skrevet i.

Inngangsvinkler til sammenligning

Når du skriver en sammenligning, må du skape en rød tråd gjennom hele oppgaven. Derfor bør du finne en inngangsvinkel som kan skape sammenheng i arbeidet ditt med tekstene, og som kan gi mulighet for å skape perspektiv mellom dem. 

Vinkel 1

Verdens undergang som tema. Du kan sammenligne hvordan Petter Dass og Gaute Sortland skriver om verdens undergang i tekstene sine. Her kan du blant annet se på hvordan de bruker religion og mytologi i tekstene, og hvorfor de gjør det.

Vinkel 2

Karakteristikken av mennesket. Du kan sammenligne hvordan Petter Dass og Gaute Sortland oppfatter mennesket og dets rolle i verden. Hvordan er f.eks. forholdet mellem mennesket og Gud?

Vinkel 3

Tekstenes form. Du kan sammenligne hvordan tekstene benytter seg av virkemidler, og hva disse virkemidlene betyr for budskapet til tekstene.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Oppgave 1 | Norsk sidemål | Høst 2018

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.