Utdrag fra Hellemyrsfolket

Her introduserer vi tekstutdraget fra Hellemyrsfolket, og gir inspirasjon til hvordan teksten kan brukes i en resonnerende tekst om hvordan litteratur kan være samfunnskritisk. Vi går i dybden på hvordan teksten er kritisk overfor de klasseforskjellene som var i samfunnet da romanen ble skrevet.

Sammendrag

Forfatter: Amalie Skram
Utgivelse og årstall: Fra To venner, 1887, del av serien Hellemyrsfolket
Sjanger: Roman

Utdraget viser en scene med en gammel, fattig kvinne, som blir kalt for Småfylla. Vi får Småfyllas utseende beskrevet i detalj. Hun ser på mange måter rar ut, og det er ikke tvil om at kroppen hennes er påvirket av det harde livet hun har hatt.

Småfylla går svettende og tydelig full i solen. Hun er på vei til Bergen, og hun sjangler av sted, og har vanskelig for å holde seg oppreist. Hun tiltrekker seg oppmerksomhet fra de menneskene hun møter på veien. Det gjelder særlig en gruppe fattige barn, som følger etter Småfylla, og morer seg over at hun er på vei for å selge klærne sine for å kunne få brennevin.

Ett av barna i gruppen er Sivert, som er barnebarnet til Småfylla. Sivert synes ikke det er morsomt å se på Småfylla. Han skammer seg over å være i familie med henne. Sivert er også redd for at Småfyllas oppførsel vil smitte av på folks oppfattelse av ham selv, og på den måten ødelegge mulighetene hans i fremtiden.

Ordforklaringer

kobberskillinger: penger laget av kobber, en skilling er en gammel myntenhet, som hadde liten verdi.

blekmark: et sted der solen skinte slik at klær kunne legges ut og bli hvitere

kipelam: skjellsord for en fattig, stakkarslig person

”munken går i engen”: en gammel sanglek

Tippe Tue: en fyllekompis

smuget: den trange gaten

fortærende spott og spe: forferdelig hån

pakk: fattige mennesker som man ser ned på

Kritikk av fattigdom kommer indirekte frem

Teksten viser hvor vanskelig det er å være fattig. På den måten er den en kritikk av fattigdommen. Vi får f.eks. beskrevet hvordan de fattige bor ”et stykke borte fra de øvrige hus på toppen av en bakke.” Vi hører også om ”noen barfotede barn”.

Mye av kritikken i teksten er indirekte. Vi hører f.eks. at huset ligger for se...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn