Virkemidler som er brukt for å skildre hvordan Ida har det

Her ser vi nærmere på hvilke virkemidler som benyttes i utdraget fra Ragnfrid Trohaugs Okkupert Kjærleik til å skildre hvordan den 15-årige Ida har det. Hjelpen er målrettet kortsvarsoppgaven fra eksamen i Norsk sidemål, vår 2020.

Jeg-fortellerens synsvinkel

Ida er jeg-forteller i novelleutdraget. Fortellemåten er et viktig virkemiddel, for den gjør at vi som mottakere hører og ser alt fra hennes synsvinkel. Eksempel: “Eg sit i treet. Kjem ikkje ned. Eg blir til greina visnar [...]”. Den personale synsvinkelen gjør skildringen av hvordan Ida har det, svært direkte. Det er hennes egne ord og hennes mening om situasjonen som kommer frem.

Tremotivet som virkemiddel

Det at Ida sitter oppe i et tre, er et sentralt motiv i utdraget. Det er nemlig et viktig uttrykk for hennes humør og tilstand: 

Eg sit i treet. Kjem ikkje ned. Eg blir til greina visnar eller stammen knekk av alderdom. Ryggen verker: hardt mot hardt, tre mot bein. 
[...]

Eg kryp saman, det er kaldt. Bror min og Maria sin stad, deires stad. Her bur kjærastane. Ein framandmannshage, eg i treet; [...] Frys, ristar som ein Dur...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn