Sjangrer

Romanen er den mest populære sjangeren

Nyrealismen er dominert av episk diktning (epikk), dvs. litteratur som forteller historier. Særlig romanen blir en populær episk sjanger i perioden.

Nyrealistene velger romanen som sjanger, fordi de generelt skriver lange, detaljerte fortellinger. Der må derfor være plass til store persongallerier og handlingsforløp som spenner over flere år, og her er romanen opplagt. 

Her gjennomgår vi noen av undersjangrene til romansjangeren som nyrealistene bruker. 

Merk at forfatterne ikke alltid holder seg til én av disse sjangrene. F.eks. er bøkene i Sigrid Undsets romanserie Kristin Lavransdatter både historiske romaner, fordi de foregår i middelalderen, dannelsesromaner, fordi de skildrer Kristins utvikling som kvinne, og kjærlighetsromaner, fordi de skildrer det lidenskapelige forholdet mellom Kristin og ridderen Erlend. 

Samtidsromaner skildrer tidens samfunnsproblemer og livsvilkår

Samtidsromaner henter handling, personer og miljøer fra forfatterens samtid. I nyrealismen betyr det at en samtidsroman skildrer hverdagsliv, begivenheter og samfunnsdebatter fra tidsperioden ca. 1905 til 1940. 

Den kulturhistoriske sammenhengen er derfor viktig å kjenne til når du skal analysere en nyrealistisk samtidsroman, fordi den setter rammen for tekstens handlingsforløp. Her kan det være en god...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn