Forfattere

På de neste sidene gir vi en kort gjennomgang av de viktigste forfatterne fra nyrealismen.

Merk: Våre forfattersider fokuserer på den delen av forfatterskapene som knyttes til nyrealismen. Hvis du vil vite mer om forfatterne og deres liv, kan du selv søke etter informasjon i f.eks. Norsk biografisk leksikon på snl.no.

Utdrag

Her finner du et utdrag av avsnittet om forfatteren Sigrid Undset som skriver innenfor nyrealismen:

Sigrid Undset

Det konservative kvinnesynet påvirker også måten Undset skildrer kvinners etikk og moral på. Hun skriver flere romaner hvor kvinner opplever negative konsekvenser av å leve fritt og hemningsløst. De dømmes sjeldent direkte av samfunnet, men må i stedet leve med indre kvaler over de feilene de har begått. 

I samtidsromanen Jenny (1911) begår hovedpersonen f.eks. selvmord fordi hun vil straffe seg selv for de feilene hun har begått i kjærlighetslivet. Hun velger bl.a. å få et barn med sin tidligere forlovedes far. I debutromanen Fru Marta Oulie (1907) har hovedpersonen en affære med sin manns gode venn. Utroskapen setter dype psykologiske spor, og Marta må bære på en tung skyld resten av livet. Begge romanene viser på den måten de etiske og moralske konsekvensene en kvinne kan oppleve hvis hun lever for fritt og bekymringsløst... 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn