Ordvalg og bokstavendringer

De aller fleste ordene er som sagt felles for bokmål og nynorsk. De senere årene har det skjedd en tilnærming mellom bokmål og nynorsk, og ord som ikke var tillatt på nynorsk før, kan man i dag bruke. Eksempel på slike ord er forskjell (før: skilnad), eksempel (før: døme), erfaring (før: røynsle). 

Ordvalg

Vi råder deg til å velge de ordene som ligger tettest opp til din egen dialekt. Da blir språkføringen mest naturlig og får best flyt. Husk også at du bør bestemme deg for om du vil bruke de konservative ordene (som f.eks. skilnad, døme og røynsle), eller om du vil legge deg på en nynorsklinje med mer bokmålsnære ord. 

Selv om bokmål og nynorsk har mange felles ord, er det noen som ikke kan brukes på nynorsk. Derfor er det så viktig at du slår opp i ordlisten hver gang du er usikker. Finner du ikke ordet der, kan du mest sannsynlig ikke bruke det på nynorsk. Vurder om du heller kan bruke et annet ord, og slå opp dette. Mange ordlister har en “Tilleggsliste”. Der finner du bokmålsord som ikke kan brukes på nynorsk, med forslag til nynorsk skrivemåte. Husk å slå opp ordet som foreslås slik at du bøyer og bruker det riktig.

Til slutt i avsnittet forklarer vi også bokstavendringer i nynorsk. Vi ser nærmere på valgfri bruk a...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn