Guide til nynorsk grammatikk

5,58 5,58 5,58 5,58 5,58 5,58 (120 anmeldelser)

Les Guide til nynorsk grammatikk nå

Få knallgod og enkel hjelp til nynorsk med denne guiden til nynorsk grammatikk og nynorske regler. Perfekt til eksamen i norsk sidemål. 

Guiden hjelper deg med å få oversikt over det mest grunnleggende og viktigste innenfor nynorsk, for eksempel grammatiske hovedregler, bøying av verb, vanlige feil, bruk av ordliste og regler for god nynorsk uttrykksmåte. 

Guiden er delt inn i tre kapitler som gir deg: 

  • En lett forståelig nynorsk grammatikk. Her finner du alle de viktigste reglene, og du lærer å skrive korrekt nynorsk.
  • Et kapittel om nynorsk uttrykksmåte og ordvalg. Her får du noen enkle regler for hvordan du kan formulere deg på en god måte og unngå de typiske feilene.
  • Et kapittel om hvilke hjelpemidler du kan bruke når du skriver nynorsk på tentamen/eksamen: ordlister, stavekontroll og andre tillatte hjelpemidler.
  • Til slutt i guiden finner du en sjekkliste for god nynorsk, samt en liste over ord og uttrykk som bokmålselever ofte skriver feil på nynorsk. 

Skrevet på bokmål

Guiden er skrevet på bokmål og er rettet mot deg som har nynorsk som sidemål. Den gir deg, på en enkel og lett forståelig måte, alle de viktigste reglene du må kunne når du skriver oppgaver på nynorsk. Det være seg artikkel, kåseri, essay, tolkning, retorisk analyse og kortsvarsoppgave på nynorsk. 

Med denne guiden til nynorsk grammatikk lærer du deg alle reglene og blir klar til tentamen og eksamen!

Utdrag fra veiledningen:

Nynorsk stavekontroll i Word

Word har stavekontroll på nynorsk. Sørg for at den er på når du skriver nynorsk. Da unngår du de mest grunnleggende feilene. Husk riktignok at stavekontrollen ikke tar alle feil, og den er på ingen måte en erstatning for ordlisten. 

Noen ganger skifter språket i stavekontrollen til bokmål (eller et annet språk) uten at du endrer det selv. Marker derfor hele teksten til slutt, legg inn nynorsk som språk. Se over hele teksten din nok en gang. 

NB! Hvis du siterer fra tekster som er på bokmål, skal disse ikke oversettes til nynorsk. Vær oppmerksom på dette hvis du bruker stavekontrollen i Word. 

TIPS! Funksjonen ‘søk’ er nyttig når du skriver nynorske tekster. F.eks. kan du søke opp ord som du vet ikke kan brukes på nynorsk. Skriv inn f.eks. ‘man’, ‘et’ (med mellomrom foran og etter) eller andre ord som ikke er lov å skrive på nynorsk, for eksempel endelsen -et på verb i fortid. Du skal få 0 treff på slike ord!

Tillatte hjelpemidler til eksamen

På eksamen er alle hjelpemidler tillatt, unntatt kommunikasjon og verktøy som forutsetter bruk av Internett. Oversetterprogrammer som f.eks. “NYNO”, er ikke tillatt og kan føre til at prøven din ikke blir vurdert. Noen skoler vil også betrakte det som fusk, noe som kan gi nedsatt karakter i orden/oppførsel. I verste fall kan du miste retten til å gå opp til eksamen.

Råd og tips til nynorsk

  • Les gjennom dine tidligere nynorskbesvarelser og sjekk de feilen du gjør. Du lærer mye dersom du retter opp feilene dine.
  • Vær konsekvent i valg av former. Du kan velge mellom ulike bøyningsendelser og former på nynorsk. Bestem deg for én måte å skrive og bøye ordet på og bruk denne formen gjennom hele teksten din.
  • Les nynorsk. Det er mye god litteratur på nynorsk. Dersom du foretrekker å lese sakprosa, finnes det både blogger, tidsskrifter og aviser på nynorsk. Spør på biblioteket eller gå inn på: www.nynorsksenteret.no.
  • Bruk ordliste og stavekontroll!

Brukernes anmeldelser av: Guide til nynorsk grammatikk

Mest nyttige positive kommentar

12 ut av 14 syns denne kommentaren var nyttig:

6 6 6 6 6 6

Perfekt hjelp. Takker så mye

Skrevet av: Elev på Vg3

VS.

Mest nyttige kritiske kommentar

1 ut av 1 syns denne kommentaren var nyttig:

5 5 5 5 5 5

Hjalp meg mye til eksamen 2013!


12 ut av 14 syns denne kommentaren var nyttig:
6 6 6 6 6 6

, 12.11.2012

Perfekt hjelp. Takker så mye

Skrevet av: Elev på Vg3


12 ut av 14 syns denne kommentaren var nyttig:
6 6 6 6 6 6

, 31.10.2012

Denne kom godt med:) takk :D

Skrevet av: Elev på Vg3


1 ut av 1 syns denne kommentaren var nyttig:
5 5 5 5 5 5

, 19.04.2017

swæææg

Skrevet av: Elev på Vg3


6 6 6 6 6 6

, 29.05.2016

Skrevet av: Elev på Vg3