Novelle av Dag Solstad

Her får du hjelp til å analysere og tolke teksten «Novelle». Den ble skrevet av Dag Solstad og utgitt i novellesamlingen Svingstol. En samling prosatekster i 1967. 

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke arbeidsspørsmål som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke teksten og finne tema og budskap.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Tittelen «Novelle» spiller på tekstens brudd med novellesjangeren

Et kjennetegn ved kortprosa er at det lekes med sjangertrekk. Det vil si at kortprosa ofte inneholder trekk fra f.eks. eventyr, dikt, essays, myter osv. 

I «Novelle» kan vi se at det lekes med sjangere i tittelen. Teksten heter «Novelle», selv om den egentlig fremstår som en kortprosatekst. Med tittelen spiller forfatteren altså på tekstens brudd med novellesjangeren. Det er ikke en novelle i tradisjonell forstand, noe som også understrekes av tittelen på boka «Novelle» ble gitt ut i: Svingstol. En samling prosatekster (vår understrekning).  

Det er derfor et ironisk forhold mellom tittelen «Novelle» og selve teksten: Tittelen sier én ting, mens teksten fremstår som noe annet. Dette gir teksten et humoristisk og uhøytidelig preg, fordi den ikke virker til å ta seg selv så seriøst, når den kan ha en «uriktig» tittel. 

Solstad er dessuten en forfatter som liker å konstruere ny litteratur og utfordre tradisjonell form. Den ironiske tittelen «Novelle» er derfor et typisk trekk fra hans forfatterskap. Han peker nese til våre forventninger, og tittelen er dermed et uttrykk for den lekende tonen både teksten og forfatterskapet har.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Novelle av Dag Solstad

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.