Få bedre standpunkt­karakter i norsk skriftlig

Denne veiledningen gir deg tips og triks til hvordan du kan forbedre standpunktkarakteren din i skriftlig norsk. Den viser deg hvordan du bør strukturere skriving, og inkluderer også en tidsplan til oppgaveskriving.

Skriftlig norsk er et av de mest krevende fagene på videregående, og det kan være vanskelig å finne tiden til å skrive en godt gjennomarbeidet oppgave. Denne nettboken gir deg tips og løsninger til hvordan du utnytter tiden du har til rådighet best mulig når du skriver oppgaver i norsk. 

7 gode råd til norsk skriftlig:

  1. Begynn alltid på oppgaven i god tid – veldig få klarer å skrive en god oppgave hvis de begynner kvelden før den skal leveres.
  2. Bruk tid på forberedelsen før du begynner med å skrive. Det gjør det enklere å skrive og oppgaven blir bedre hvis du har forberedt deg grundig, og har en klar idé om hva oppgaven skal handle om. 
  3. Se etter inspirasjon i andre oppgaver av samme type eller med samme emne. La være med å kopiere direkte, men la deg inspirere av hvordan andre elever har analysert og satt opp sin oppgave.
  4. Hold deg tett på teksten i oppgaven. Jo mer konkret du forholder deg til teksten, desto bedre viser du at du har forstått hva teksten handler om.  
  5. Bruk sitater med omtanke. Hvis du bruker sitater på en god måte bidrar det til å løfte oppgaven din. Sørg alltid for å kommentere på de sitatene du bruker. Det vil si at du aldri skal bruke et sitat uten å gi en forklaring eller å utdype hvorfor. Du må også overveie om et sitat er relevant i sammenhengen, og om det bidrar til teksten. Sitater er til for å understreke dine poeng og for å gjøre det mer forståelig for leseren. 
  6. Lag en logisk og overskuelig oppstilling i oppgaven din. Bruk gjerne delavsnitt og innrykk som viser de ulike skiftene i oppgaven din. Tenk på at du skal gjøre lesingen så enkel som mulig for leseren. Sørg også for at du bruker en leservennlig skriftstil som Calibri eller Times New Roman, og alltid unngå å bruke skriftstiler som Comic Sans og lignende. 
  7. Vær generelt oppmerksom på formkrav for den oppgavetypen du jobber med. For eksempel er det ikke en god idé å bruke underoverskrifter i et essay. 

En god norskoppgave er sjeldent fort gjort, men hvis du bruker tiden din effektivt tar det mindre tid enn du tror. I neste avsnitt finner du en tidsplan som kan hjelpe med å strukturere skrivingen din samt hjelpe deg med å skrive bedre oppgaver i norsk.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Få bedre standpunktkarakter i norsk skriftlig

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 20.05.2015
    Skrevet av Elev på Vg2