Norsk sakprosaanalyse

Få hjelp til sakprosaanalyse! I norsk møter du ofte sjangeren sakprosa, og i flere tilfeller blir du bedt om å analysere en gitt sakprosatekst. Bruk én eller flere av eksemplene på denne siden som hjelp og inspirasjon. I tillegg har vi laget en sakprosaanalyse oppskrift, hvor vi trinnvis veileder deg igjennom analysen din.

Oppskrift på sakprosaanalyse 

For å hjelpe deg med din sakprosaanalyse har Studienett laget en analysemodell, som du kan bruke når du skal analysere sakprosatekster i norskfaget.

Se Studienetts sakprosaanalyse oppskrift her.

Steg for deg viser vi deg hva som er viktig å ha med i din sakprosaanalyse, og hvordan du strukturer oppgaven. Bruk analysemodellen som mal, og lær å skrive en god sakprosaanalyse!

Eksempel på sakprosaanalyse

Nedenfor finner du en rekke eksempler på sakprosaanalyser, skrevet av elever på videregående skole og på grunnskolen. Eksemplene fungerer utmerket som inspirasjon til oppsett, analyse og vurdering av sakprosatekster i norsk.

Se en analyse av sakprosateksten ”Elsker dette landet” av John Olav Egeland her.

Her har du en analyse av Are Kalvøs tekst ”Vi som har veldig lyst til å bli tatt skikkelig på alvor”.

Les en analyse av teksten ”Tilfeldig norsk” av Frida Marie Bynildsen Grande her.

Hva er sakprosa?

Sakprosa er en teksttype omhandlende virkeligheten. I motsetning til fiksjonstekster, som romaner og noveller, prøver sakprosatekster å fremstille verden som den er.

Det finnes ulike former for sakprosatekster. En sakprosatekst kan for eksempel være informativ, debatterende eller veiledende.

Hvordan skrive sakprosaanalyse?

Innen du går i gang med selve analysen skal du redegjøre for de formelle sidene ved sakprosateksten. Videre kan du:

  • se på tema og budskap i teksten
  • undersøke argumentasjonen
  • analysere de språklige virkemidlene
  • vurdere hvordan teksten er bygget opp

Avslutt gjerne med å for eksempel vurdere tekstens gjennomslagskraft.

Sakprosaanalyse på eksamen

Er du elev på Vg3 studieforberedende utdanningsprogram eller påbygging til generell studiekompetanse, skal du garantert opp til skriftlig eksamen i norsk hovedmål. Går du Vg2 yrkesfaglig utdanningsprogram eller er elev i 10. klasse, kan du trekkes ut.

På skriftlig eksamen i norsk kan du bli bedt om å analysere en sakprosatekst. Det er derfor en god idé å øve deg på å skrive sakprosaanalyser i løpet av skoleåret.

Les igjennom et par eksempler samt vår analysemodell, og bli en reser på å skrive sakprosaanalyser!