[56]

Roman­analyse

Med denne romananalyse-oppskriften fra Studienett lærer du deg hvordan du analyserer romaner på en god måte. Oppskriften hjelper deg med å bestemme hvilke elementer det er viktig å vektlegge i en bokanalyse og hvordan du bør skrive analysen av romanen for best mulig oppsett. 

Oppskriften passer for elever på Vgs. Den beskriver hvordan du skal bygge opp en romananalyse og tar for seg alle elementene som er viktig å ha med i en analyse, fra start til slutt. Oppskriften vil veilede deg gjennom hele skriveprosessen eller gi deg hjelp med de delene du synes er vanskelig i en analyse.

Oppskriften inneholder blant mye annet:

 • Analysemodell til romaner 
 • Komposisjon 
 • Innledningen  
 • Analyse 

Når det ønskes en analyse av en roman, eller typisk et utdrag av en roman, er det ofte formulert som: ”der ønskes en analyse og fortolkning av…”. Med dette menes en presentasjon av den angjeldende roman (innledning samt et kort resymé), analyse av denne, fortolkning av denne samt eventuelt en perspektivering til lignende romaner eller temaer.

Når man skal lage en romananalyse, kan det sammenlignes med et puslespill hvor man i analysen finner fram til forskjellige brikker som alle er med til å danne det overordnede bildet. Når alle brikkene er samlet, ”hever” man seg over dette nivået og fortolker hva det overordnede bildet forestiller. På denne måten bidrar de små brikkene (analysen) alle til det overordnede bildet som utgjør romanen.

Eksempel på romananalyse

Trenger du mer hjelp til din romananalyse? Da kan det være nyttig å se igjennom et eksempel på en romananalyse. Her har du et godt eksempel på en analyse av romanen «Jenny» av Sigrid Undset:

Eksempel på romananalyse

Oppgaven er et godt eksempel på en romananalyse i norskfaget. Analysen ser på romanen "Jenny" av Sigrid Undset. Romananalysen fokuserer på Jenny som hoved...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Romananalyse | Oppskrift

[56]
Brukernes anmeldelser
 • 01.10.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  For oppstykket og delt. Det er tydelig lagt mer vekt på å tjene penger på abonnenter enn å lage et brukervennlig produkt. Jeg er ikke fornøyd med denne i det hele tatt. Det eneste positive - som også gjør at det er to stjerner i min anmeldelse, og ikke én - er at det som faktisk står, er nyttig. Anbefales IKKE. Finn heller en annen kilde.
 • 31.10.2011
  Lett og oversiktlig, anbefales å ta den med til eksamen. Spesielt listen med "sjekk punkter" er nyttig, men husk å flere sekundære kilder i tillegg, det gir teksten tyngde, og glattere over eventuelle deler som kunne vært skrevet bedre.
 • 23.10.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  Lite info om hva hver analysedel skal inneholde, og vanskelig språk
 • 12.01.2021
  Skrevet av Elev på Vg3
  Ville gjerne ha sett på flere analyser. Men den oppskriften er veldig behjelpelig. Vel verdt pengene.