[81]

Analyse av sammensatte tekster

Sammensatte tekster i norsk er normalt kombinasjonen av et bilde og en tekst, eller en film og en tekst. Ettersom sammensatte tekster ofte opptrer i norskfaget, er det viktig å ha styr på hvordan du analyserer dem. Denne oppskriften inneholder en grundig beskrivelse av hvilke elementer det er viktig å vektlegge når du analyserer en sammensatt tekst og skriver en analyse.

Oppskriften viser deg hva du skal se etter når du analyserer en sammensatt tekst. Du kan lese den fra begynnelse til slutt, eller du kan bruke den som en verktøykasse du kan dukke ned i når du lurer på noe i analysen din eller i oppgaveskrivingen. 

Analysemodellen kommer inn på følgende:

 • Analyse av verbalteksten
 • Analyse av billeddelen
 • Analyse av den sammensatte teksten (verbaltekst + bilde)
 • Tolkning/vurdering
 • Sjekkliste for analyse av sammensatte tekster

Du kan også bruke analysemodellen som en pekepinn om du skal skrive en sammensatt tekst selv, og du kan ta den med på alle prøver i norsk hvor hjelpemidler er tillatt - også eksamen!

MERK: Analysemodellen egner seg særlig godt for sammensatte tekster som består av bilde og verbaltekst, f.eks. annonser, reklamer, plakater, tegneserier osv. Den kan med fordel brukes sammen med andre analysemodeller og oppskrifter som går dypere inn i de enkelte tekst- og billeddelene. La oss gå i gang!

Eksempel på analyse av sammensatt tekst

Trenger du mer hjelp til din analyse av en sammensatt tekst? Da kan det være nyttig å se igjennom Studienetts analyse av den sammensatte teksten «Nasjonalromantikk» av Dag Øistein Endsjø, illustrert med maleriet «Brudeferden i Hardanger».

Få hjelp til å skrive oppgave om sammensatt tekst

I den skriftlige eksamenstypen ”Retorisk analyse” inngår ofte en sammensatt tekst. Denne oppskriften er derfor god å ha for hånden også når du skal skrive en retorisk analyse.

Retorisk analyse

I dette kompendiet kan du lese om retorisk analyse. Vi har bygget kompendiet opp så vi tar med de elementene du typisk vil ha bruk for å komme inn på i en retorisk analyse - uansett om analysen din skal foretas skriftlig eller presenteres muntlig.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Analyse av sammensatte tekster

[81]
Brukernes anmeldelser
 • 01.06.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Fikk ikke brukt for denne på min prøve så har ikke helt sett ordentlig igjennom. Men den er nok utrolig god og grei å ha med seg selvom :D
 • 01.06.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Fikk ikke brukt for denne på min prøve så har ikke helt sett ordentlig igjennom. Men den er nok utrolig god og grei å ha med seg selvom :D
 • 08.05.2017
  Tusen takk for dette!
 • 01.06.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Hjalp meg masse på eksamen 2015