Artikkelens oppbygging

Nyhetstrekanten

Det er viktig for din analyse, vurdering og diskusjon av artikkelen at du får tak i hvordan artikkelen er bygd opp. Artikler er som regel bygget opp etter det man kaller «nyhetstrekanten», hvor det viktigste kommer først og det minst viktige kommer til sist. Jo lengre en artikkel er, jo mere detaljert og utdypende vil den være.

 

De ulike delenes betydning 

Innledning, utdypning, bakgrunn osv. er den overordnede oppbyggingen av en artikkel, men under disse hovedpunktene er det er rekke begreper du skal bruke når du analyserer en artikkel. Nedenfor er det et eksempel på en nyhetsartikkel, hvor alle begrepene er brukt. 

 

Soldater Sulter [Tittel]

-    Bare halvparten av de planlagte matrasjonene kom fram til de danske utsendte soldatene i Irak sist uke. [Ingress]
Av Ivar Olsen [Byline]

[Brødtekst] Den siste uken har budt på pinefulle og unødvendige vanskeligheter for de danske styrkene som er utstasjonert i den urolige Basra-regionen. Soldatene har langt fra fått de matvarene og kjøkken- og toalettartikler som de har bruk for og normalt får. 
Grunnleggende ting som toalettpapir, salt, sukker og olje er nå mangelvare og de hardtarbeidende soldatene må for øyeblikket leve av kjedelige produkter som hermetikk, ris og pasta. 

Alvorlige feil [Mellomoverskrift]
En intern k...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn