Hjelp til Nynorsk

Å skrive nynorsk er noe de aller fleste elevene i norsk skole skal kunne. På denne siden får du hjelp til dine nynorsk oppgaver. Du finner en rekke eksempler på nynorsk oppgaver skrevet av elever på videregående skole og grunnskolen. Ikke nok med det: vi i Studienett har i tillegg utarbeidet en guide til nynorsk grammatikk, der vi gir deg en komplett veiledning i nynorsk.

Nynorsk grammatikk

Se Studienetts guide til nynorsk grammatikk. Her får du en fullstendig innføring i nynorsk.

På en enkel og forståelig måte gir guiden deg en oversikt over bøyningsformer, ordvalg og setningsbygning. Med denne sørger vi for at du blir trygg på de grammatiske reglene i nynorsk.
Bruk vår guide til nynorsk grammatikk som hjelp til oppgaver og eksamen i sidemål.

Nynorsk eksamen

På Vg3 studieforberedende utdanningsprogram og påbygging til generell studiekompetanse, kan du trekkes ut til skriftlig eksamen i norsk sidemål. Går du i 10. klasse kan du trekkes ut til en to dagers skriftlig eksamen som omfatter både norsk hovedmål og sidemål.

Forbered deg til nynorsk eksamen i løpet av skoleåret. Vår guide til nynorsk grammatikk er et utmerket hjelpemiddel. I tillegg kan det være lurt å undersøke hvilke oppgavetyper som tidligere er blitt gitt til eksamen.

Se eksempler og Studienetts besvarelser på oppgavene gitt til nynorsk eksamen 2016 her.

Oppgaver på nynorsk 

Nedenfor har vi samlet en mengde nynorsk oppgaver skrever av elever. Bruk oppgavene som veiledning og inspirasjon, og få hjelp til blant annet nynorsk bøyning og tentamen i nynorsk.

Nynorsk i skolen

Nynorsk er obligatorisk for de fleste elever i norsk skole. I løpet av grunnskolen forventes det at du skal kunne lese og skrive enkle tekster på nynorsk. Du skal også kunne sammenligne språkbruken i tekster på de to skriftspråkene.

På videregående skal du i tillegg kunne analysere og skrive en rekke ulike oppgavetyper på nynorsk, og bruke grammatiske uttrykk til å sammenligne tekster på bokmål og sidemål.

Husk at standpunktkarakteren i nynorsk kommer på vitnemålet!