[239]

Novelle­analyse | Oppskrift

Denne oppskriften er en hjelp til deg som skal analysere en novelle. Den kan brukes som inspirasjon til alle typer noveller, og den kan fint brukes uansett om du skal skrive en oppgave eller skal ha tentamen eller eksamen. 

Sånn kan du analysere en novelle

Å analysere en novelle handler først og fremst om å undersøke hvordan novellens historie fortelles. Dvs. å gå i dybden med for eksempel komposisjon, virkemidler, fortellerteknikk, personer, miljø og lignende.   
Handlingen i novellen er selvfølgelig sentral, men det viktigste for å oppnå en bra karakter er at du får analysert hvordan novellen fortelles og hvordan språket, fortellerteknikken og de øvrige virkemidlene fungerer i novellen.

Oppbygging av en novelleanalyse

En typisk novelleanalyse kan, i forenklet form, se slik ut:

 1. En kort redegjørelse for novellens handling (evt. kombinert med en analyse av hvordan novellen er oppbygd).
 2. En analyse hvor du fokuserer på et bestemt tema eller en problemstilling i novellen. Her kommer du for eksempel inn på komposisjon, sjanger, fortellermåte, språk, personer, miljø og lignende, alt etter hva du mener er viktig i nettopp din novelle.
 3. En samlet tolkning av novellen ut ifra analysen din og ut ifra ett av temaene i novellen. I tolkningen ser du nærmere på hva novellen kan bety i en dypere mening. Her er det lurt å komme inn på for eksempel tematikk, symbolske betydninger, budskap, perioden osv.  

Alt dette kommer vi nærmere inn på i denne oppskriften.

 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Novelleanalyse | Oppskrift

[239]
Brukernes anmeldelser
 • 05.06.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Det er alltid en eller annen novelle å analysere på eksamen eller heldagsprøve. Denne kan komme godt med! Kan også anbefale å kjøpe hele "tolkningsoppgaven" isteden, da den inneholder dette dokumentet også + mye mye mer :)
 • 19.05.2022
  Mye bra her, men det som trekker ned ekstremt er at jeg ikke har tilgang til dette på eksamen. Må bruke mye tid på å kopiere til et dokument.
  Skrevet av: Redaksjonen på Studienett.no
 • 29.05.2023
  Skrevet av Elev på Vg3
  hva er metafor i piken og eneboeren.
 • 15.05.2023
  Skrevet av Elev på Vg3
  Nydelig!