Typisk norsk | Kreativ tekst

Her gir vi deg inspirasjon til å skrive oppgaven om hva som er «typisk norsk». Dette gjør vi ved å vise en rekke ideer og eksempler på hva du kan komme inn på i oppgaven din.

Notatet er en hjelpende hånd til å komme i gang med oppgaven, uansett om du vil skrive den kreative teksten din som et essay eller et kåseri. Denne oppgaven ble gitt til eksamen i Norsk sidemål 30. november 2015.

Oppgaveformulering

Vedlegg

- Reklame for Husfliden, 2015
- Bilde fra nettbutikk, Moods of Norway, 2015

Ta utgangspunkt i de to tekstvedleggene og skriv en kreativ tekst om hva som er «typisk norsk».

Kommentar

Denne oppgaven åpner for ulike løsninger, men det skal komme tydelig fram at temaet er «det norske». Du kan vise kreativitet gjennom de innfallsvinklene og perspektivene du velger, og gjennom bruken av språklige virkemidler.

Utdrag

Under finner du et utdrag av analysehjelpen:

I et essay eller kåseri kan du komme inn på hvordan familietradisjoner er med på å definere hva som er typisk norsk. Blir det dine besteforeldre gjorde eller klærne de bar automatisk oppfattet som typisk norsk? Eller skal det mer til? Du kan overveie om det er det som folk flest gjør som er typisk norsk? Eller er det de ting som skiller oss fra andre folkeslag som blir oppfattet som typisk norsk? Hvilke særlige tradisjoner har vi bortsett fra feiringen av 17. mai?

I et kreativt essay kan du også reflektere over hvor vanskelig det er for innvandrere å bli «ordentlig norske» fordi det norske på mange måter er tradisjoner som går i arv fra generasjon til generasjon. Innvandrere har med seg helt andre familietradisjoner som vi typisk oppfatter som «unorske». Vil det gi mening at innvandrere tar til seg de norske tradisjonene og, for eksempel, begynner å bruke bunad på 17. mai?

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Typisk norsk | Kreativ tekst

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 29.05.2016
    Skrevet av Elev på Vg3