"Kvart menneske er ei øy" og "Intet menneske er en øy" | Kreativ tekst

Her gir vi deg inspirasjon til å skrive oppgaven om tekstene til Tarjei Vesaas og John Donne. Dette gjør vi ved å vise en rekke ideer og eksempler på hva du kan komme inn på i oppgaven din.

Notatet er en hjelpende hånd til å komme i gang med oppgaven, uansett om du skal skrive et essay eller et kåseri.

Oppgaveformulering

Ta utgangspunkt i de to tekstvedleggene (Tarjei Vesaas: «Kvart menneske er ei øy» og John Donne: «Intet menneske er en øy») , og skriv en kreativ tekst der du reflekterer over tematikken i tekstene. Lag overskrift selv.
Kommentar:
Denne oppgaven åpner for ulike løsninger, men det skal komme tydelig fram i svaret ditt at du tar utgangspunkt i vedleggene. Du kan vise kreativitet gjennom de innfallsvinklene og perspektivene du velger, og gjennom bruken av språklige virkemidler.

Bakgrunnskunnskap om emnet

Oppgaven er å skrive en kreativ tekst, det vil si et essay eller et kåseri. Begge tekstene kan være personlige og subjektive.

Et essay er gjerne filosofisk og mer saksorientert enn et kåseri.

Et kåseri kan være humoristisk, du kan bruke en muntlig tone og komme med overraskende innfallsvinkler og poenger.

Hjelp til oppgavetypene

Kreativ tekst: Les mer om hva en kreativ tekst er her.

Essay: Har du bruk for hjelp til oppbygging og skriving av oppgavetypen essay? Se Studienetts oppskrift på essay i norsk her:

Essay | Oppskrift

Å skrive et essay i norsk trenger ikke være så veldig vanskelig. Hvis du bare vet hva du skal se etter og hvordan du skal gå frem, kan du fort komme til å mestre denne sjangeren og oppgavetypen. Essayet er normalt en populær oppgavetype i norskfaget og du kan ofte støte på dem på tentamener, skrivedager og eksamen i norsk.

Kåseri: Har du bruk for hjelp til oppbygging og skriving av oppgavetypen kåseri? Se Studienetts oppskrift på kåseri her:

Kåseri | Oppskrift

Formålet med denne veiledningen er at du skal få en bedre karakter i norsk skriftlig. Det hjelper vi deg med ved å gi deg en oppskrift på hvordan du løser denne oppgavetypen. Oppskriften på kåseri kan du bruke flere ganger, og du kan også ha den med deg på eksamen.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

"Kvart menneske er ei øy" og "Intet menneske er en øy" | Kreativ tekst

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 01.05.2016
    Skrevet av Elev på Vg3