Norsk kåseri

Hva er et kåseri? Hvordan skrive et kåseri? Er dette spørsmål du lurer på, har du kommet til riktig sted. Her har vi nemlig samlet en rekke kåseri eksempler til deg. I tillegg finner du Studienetts oppskrift, der vi hjelper deg med å skrive et godt kåseri.

Oppskrift på kåseri 

Les Studienetts kåseri oppskrift. Oppskriften er laget med tanke på deg som ønsker en god karakter i norsk, og som trenger hjelp til å skrive et godt kåseri.

I oppskriften viser vi deg hva som er viktig å ha med i et kåseri. Vi hjelper deg med forberedelsene, oppsettet og selve skrivingen av kåseriet. Steg for steg veileder oppskriften deg igjennom denne oppgavetypen, som du ofte møter i norsk.
Bruk vår kåseri oppskrift som mal, og lær å skrive et kåseri!

Eksempel på kåseri 

Bli god på å skrive kåseri ved å se på hvordan andre har løst linkende oppgaver. Studienetts besvarelser på konkrete kåserioppgaver fungere utmerket som inspirasjon.

Se et godt eksempel på kåseri her. Kåseriet tar utgangspunkt i teksten ”Amalie Skrams tvangstrøye”.

Studienetts kåseri om guttejenter og jentegutter finner du her.

Les også vårt kåseri om forholdet mellom mat og helse.

Hva er et kåseri?

Kåseri er en oppgavetype du ofte møter i norsk, der du som regel skal ta utgangspunkt i én eller flere tekster.

I kåseriet skal du fokusere på emnet i tekstene du er blitt gitt. Du skal behandle emnet på en kreativ og original måte. Et kåseri er både morsomt og underholdende, og samtidig relevant og aktuelt.

Hvordan skrive et kåseri?

Å skrive et godt kåseri krever en grundig forberedelse. Les godt igjennom oppgaven og tekstene du har fått utdelt. Videre kan du følge disse 3 stegene:

  • fang leseren ved å skrive en interessant og underholdende innledning
  • skriv en hoveddel der du setter det bestemte emnet på spissen
  • avslutt med å reflektere over og oppsummere oppgaven din

Slipp kreativiteten fri og prøv å variere språket ditt!

Kåseri på eksamen

Er du elev på Vg3 studieforberedende utdanningsprogram eller påbygging til generell studiekompetanse, skal du garantert opp til skriftlig eksamen i norsk hovedmål. Går du Vg2 yrkesfaglig utdanningsprogram eller er elev i 10. klasse, kan du trekkes ut.

På skriftlig eksamen i norsk kan du bli bedt om å skrive en kreativ tekst. Er dette tilfellet kan du velge å skrive et kåseri. Det er derfor lurt å være forberedt og å øve på å skrive kåseri i løpet av skoleåret.

Ta en titt på eksemplene du finner nedenfor, og få god hjelp og inspirasjon til ditt eget kåseri.