Essay på eksamen i norsk

Ordet ”essay” brukes ikke i oppgavene på norsk skriftlig eksamen. Likevel kan du sannsynligvis godt skrive et essay på eksamen, både i hovedmål og sidemål.

Du vil ikke få oppgaver hvor det står ”skriv et essay”. Derimot vil det stå ”skriv en kreativ tekst” eller ”skriv en resonnerende tekst”.

I alle disse oppgavetypene på eksamen kan du velge å skrive et essay. Et essay kan nemlig utformes som enten en resonnerende eller en kreativ tekst.

  • Kreativ tekst: I et essay som skal skrives som en kreativ tekst, skal du legge vekt på å finne en original vinkel på emnet og bruke språket på en kreativ måte.
  • Resonnerende tekst: I et essay som skal skrives som en resonnerende tekst, skal du legge vekt på å reflektere, argumentere og drøfte emnet.

Ser man bort i fra disse forskjellene kan du utforme oppgaven din på samme måte i disse tilfellene. I denne oppskriften på essay beskriver vi hvordan. 

Hvem skriver essay?

Essaysjangeren passer godt for deg som er kreativ og som kan se ting fra flere perspektiver. Essayet er reflekterende, eksperimenterende, undersøkende og abstrakt. Derfor kan det på en måte sies å være friere enn ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn