Dramaanalyse

Med denne dramaanalyse-oppskriften fra Studienett lærer du deg hvordan du tolker dramaer på en god måte. Oppskriften går i dybden på de forskjellige tingene du kan komme inn på når du skal lage en analyse av et drama/teaterstykke/skuespill. Det er ting som sjangertrekk og kjennetegn, dramaturgi og oppbygging, scenografi og rekvisitter, personer og rollefigurer, replikker og språk, symboler, dramatiske virkemidler, tematikk og tolkning.

Sånn kan du analysere et drama

Det er mange av de samme tingene du skal se etter når du analyserer et drama som når du analyserer en novelle, analysedelene har bare av og til litt forskjellige navn.     

Akkurat som i novelleanalysen kan du også lage en analyse av oppbyggingen, handlingsforløpet, personer og miljø i dramaet. Men i et drama kan man også analysere andre ting som for eksempel scenografi, replikker og sceneanvisninger.  

Struktur på analysen

En analyse av et drama kan struktureres på forskjellige måter. Her er én metode som fungerer bra:   

 1. Analyse av dramaets oppbygging og utvikling (dramaturgisk analyse)   
 2. Analyse av dramaets innhold og virkemidler (tema, handling, replikker, personer, miljø osv.)   
 3. En samlet tolkning av dramaet

I oppskriften her kommer vi inn på alle disse delene. Dessuten er det en liste med forklaringer av spesielle begreper, som brukes i dramaer og skuespill, bakerst i veiledningen.   

Å bruke denne oppskriften

Du skal ikke følge denne oppskriften punkt for punkt. Det vil bare gi deg en firkantet og kjedelig analyse. Du skal heller ikke komme inn på alt i oppskriften, det blir bare uoversiktlig.  Dessuten er det bedre å gå i dybden på noen få ting enn å lage en overfladisk analyse av alle delene.

Til gjengjeld er denne oppskriften veldig grei å slå opp i, som hjelp til å analysere forskjellige ting som vil være relevant i dramaanalysen din. Det er alltid nettopp det dramaet du sitter med som avgjør hvilke ting det er bra å komme inn på i analysen.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Dramaanalyse

[7]
Brukernes anmeldelser
 • 12.05.2014
  Bra oppgave med god dybde! Savnet noe om språkelige virkemidler.
 • 26.04.2013
  Skrevet av Elev på Vg2
  Dramaanalyse oppskrift var til kjempe hjelp! Jeg sliter litt med å greie å få system på skriveriet mitt, men denne fungerte litt som en check-list, og jeg fikk god oversikt over hva jeg kunne skrive. Anbefales. Jeg synes også at den kan brukes til andre oppgaver innad i norsk f.eks.
 • 10.10.2018
  Skrevet av Elev på Vg3
  I dag er det først gang jeg er her, så her ikke noe å si.
 • 05.04.2016
  Skrevet av Elev på Vg3