Metaforer

Metaforer er den typen billedspråk som det er viktigst å forstå. Det er nemlig den helt grunnleggende typen billedspråk som brukes mye i dikt.

Det er en smule innviklet, men når du forstår hva en metafor går ut på er du et godt stykke på vei til å bli god til diktanalyse. Derfor gjelder det å henge med nå!

Hva er en metafor? Og hvordan fungerer den?

Metaforer er i hovedsak karakterisert ved to ting:

  • En metafor fremstiller noe som om det var noe annet. I eksempelet ovenfor fremstilles samfunnets fremtid som om det var en ulmende soloppgang.
  • En metafor overfører betydninger fra et betydningsområde til et annet (metafor betyr «overføring»). I det nevnte eksempelet ovenfor overføres det betydning fra «den ulmende soloppgangen» til samfunnet. F.eks.:
    • At noe ligger og ulmer i de europeiske samfunnene og truer dem. (Akkurat som soloppgangen ulmer på en truende måte, er det noe som ulmer på en truende måte i samfunnet).
    • At samfunnets fremtid blir fullt av ild og brand. (”En ulmende stripe” vil utvikle seg til en ildebrand og på samme måte vil de truende tendensene i samfunnet utvikle seg til kriger fulle av ild og brand).
    • At man tror det venter noe godt for samfunnet, men i virkeligheten lurer katastrofen. (Akkurat som vi tenker på soloppgang som n
...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn