Norsk diktanalyse

Lurer du på hvordan man skriver en diktanalyse? Det får du hjelp til her! Under finner du nemlig en hel haug med diktanalyse eksempler. Blant de mange eksemplene er Studienetts egne diktanalyser. Ikke nok med det: her finner du også vår diktanalyse oppskrift, som du kan bruke som mal til din analyse.

Diktanalyse oppskrift

Vi har laget Studienetts diktanalyse oppskrift med tanke på deg som higer etter å skrive en god diktanalyse, og som vil ha toppkarakterer i norsk.

Bruk oppskriften som mal til din diktanalyse, og vær sikker på at du er på riktig spor. Den kan brukes som inspirasjon til analyse og tolkning av alle typer dikt.
Vår diktanalyse oppskrift fungerer utmerket som hjelp til eksamen og oppgaveskriving i norskfaget.

Diktanalyse eksempel

For å hjelpe deg med din diktanalyse, har vi, i tillegg til vår diktanalyse oppskrift, analysert en rekke dikt.

Våre diktanalyse eksempler tar for seg aktuelle dikt i norskfaget, og viser deg hva som er viktig å ha med i en diktanalyse. Se et utvalg av våre diktanalyse eksempler under.

Hva er en diktanalyse?

Å analysere et dikt dreier seg om å undersøke hva diktets budskap er og hvordan det blir fortalt. For å oppnå en god karakter er det altså viktig å analysere hvordan diktet fremstiller temaet.

En diktanalyse kan settes opp på to ulike måter; som en tematisk analyse og som en formell analyse. De to formene for diktanalyse kan du lese mer om her.

Hvordan skrive en diktanalyse?

I din diktanalyse skal du se på hva diktet forteller, hvordan det blir fortalt og hvilke betydninger som kan ligge i diktet. Blant annet skal du:

  • redegjøre kort for diktet
  • analysere innholdet og temaet
  • tolke diktets tema og budskap

Det er viktig å vise at du forstår diktet. Husk derfor å lese diktet grundig innen du går i gang med analysen din!

Diktanalyse på eksamen

På Vg3 skal du opp til eksamen i norsk. Du blir ofte bedt om å analysere et dikt på skriftlig eksamen i norsk.

Ta en titt på de mange diktanalysene du finner nedenfor og bruk vår diktanalyse oppskrift som mal, og vær sikker på at du er godt forberedt til eksamen i norsk!