Bildeanalyse

Få hjelp til å skrive en god bildeanalyse. Ved å se hvordan andre har løst denne oppgavetypen, kan du få veiledning og inspirasjon til din egen bildeanalyse.

Nedenfor finner du en rekke eksempler på bildeanalyser. I tillegg har Studienett laget en oppskrift, der vi veileder deg igjennom en analyse og fortolkning av et bilde.

Studienetts oppskrift

Les Studienetts oppskrift på en bildeanalyse. Formålet med oppskriften er å hjelpe deg med å skrive en god bildeanalyse, og med å få bedre karakterer i norsk.

Bruk oppskriften som inspirasjon, og få et godt utgangspunkt når du skal ta fatt på din egen bildeanalyse.
Vår bildeanalyse oppskrift fungerer også utmerket som hjelp til dine eksamensforberedelser i norsk.

Hva er en bildeanalyse?

En bildeanalyse dreier seg om bildets betydning. I bildeanalysen skal du altså ikke si hva du mener om det gitte bildet. Isteden skal du prøve å finne ut hva bildet betyr.

Hvordan skrive en bildeanalyse?

Når du skal skrive en bildeanalyse, kan du følge disse 5 stegene:

  • presenter bildet
  • skriv en stilistisk analyse
  • analyser innholdet
  • plasser bilder i en sjanger, isme eller periode
  • tolk bildet

Til å begynne med kan du presentere bildet. Deretter kan du skrive en stilistisk analyse, som tar for seg bildets form, farge og lys, innen du prøver å forbinde bildets form til innholdet. Se deretter om du kan plassere bildet i en sjanger, isme eller periode. Avsluttende skal du fortolke bildet.

Eksempel på bildeanalyse 

Ta en titt på hvordan andre har skrevet en bildeanalyse, og få gode tips til din egen oppgave. Eksemplene kan hjelpe deg med oppsett og innhold, samt hvilket bilde du kan analysere. Under finner du blant annet bildeanalyser av ”Livets dans” og ”Skrik” av Edvard Munch.

Bildeanalysen av ”Livets dans” finner du her.

Se analysen av maleriet ”Skrik” her.

Bildeanalyse på eksamen

På Vg3 skal du opp til eksamen i norsk. På eksamen kan du bli bedt om å analysere et bilde. Du kan også bli spurt om å sammenligne et bilde med en annen tekst.

Øv deg på å analysere bilder, og bli godt forberedt til eksamen i norsk!