Oppbygging

I dette avsnittet skal vi se nærmere på oppbyggingen av Jo Nesbøs roman. Når du skal analysere oppbyggingen av «Politi», er det relevant å undersøke:

  • Hvordan innledes og avsluttes romanen? Hvilken betydning har disse delene?
  • Blir handlingen kronologisk fremstilt?
  • Hvordan bygges spenningen gradvis opp mot et høydepunkt?

Innledning

Romanen starter med en kort prolog, hvor vi lures til å tro at Harry Hole er pasienten i koma. Deretter følger en kort beskrivelse av Oslo, før vi blir kastet relativt raskt inn i handlingen.

Allerede i kapittel 1 skjer det første mordet: «Det tredje slaget kjentes som en istapp som ble kjørt gjennom hodet, halsen og inn i kroppen. Alt frøs.» (s. 12). I de neste kapitlene i del I blir vi presentert for mange av de andre personene i romanen, samt mord nummer to.

Både antydningen til at Hole ligger i koma og de tidlige mordene bidrar til å fange leserens interesse med en gang. Vi får også forventninger om hva boka skal handle om, nemlig å avsløre politimorderen.

Kronologi

«Politi» er oppbygd kronologisk, det vil si at hendelsene i boken presenteres i den rekkefølgen som de skjer. Dette gir en følelse av progresjon, og spenningen bygges opp. Selv om handlingen fremstilles kronologisk, inneholder romanen noen tilbakeblikk.

Et eksempel på tilbakeblikk er når Truls Berntsen tenker tilbake på da han d...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn