Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg | Analyse

Her gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av romanen «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» av Kjersti Annesdatter Skomsvold. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av språklige virkemidler, oppbygging, fortellerstemme og temaet i boken.

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Når du analyserer romanen «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg», kan det være lurt å ha et overordnet fokus, altså en spesiell inngangsvinkel, som du holder på i hele analysen. Du kan for eksempel ta for deg bokens tema, oppbygning, eller du kan se på hvordan humor brukes som et virkemiddel for å gjøre den ellers ganske tragiske historien morsom og lettlest.

Tema

Temaet i «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» kan sies å være livet, døden og ensomhet. Mathea er gammel og tenker mye på døden. Men samtidig er det ikke sikkert at det er døden som er det store problemet, kanskje handler hennes fortvilelse like mye om ensomhet.

Gjennom minnene til Mathea får vi vite ganske mye om hvordan livet hennes har vært hittil. Hvorfor er det ikke godt nok?

Hvordan ønsker Mathea å leve, hva må til for at hun blir fornøyd?

Hvordan påvirkes hun av Epsilons liv og død?

Oppbygging

En annen mulig inngang til oppgaven din, er hvordan Skomsvold har bygget opp historien. «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» har en ganske løs oppbygging, og Matheas minner blandes sammen med hverdagshendelsene.  

Hvilken rolle spiller turene til butikken, og møtene med mannen som spør henne hva klokken er?

Hva skjer når hun blander sammen fortid og nåtid i så stor grad at leseren kan ha vansker med å følge handlingen?

Hvordan forteller Mathea om det vi normalt vil se på som viktige hendelser, sammenlignet med de små, hverdagslige hendelsene?

Humor

Du kan også velge å fokusere på humor som virkemiddel i analysen din. Humoren kan handle om å ufarliggjøre vanskelige temaer, eller være en måte å nærme seg tabuer på.

Hvordan påvirker det leseren når Mathea forteller om tragiske ting på en humoristisk måte?

Kan temaer som ensomhet og alderdom være lettere å skrive om hvis det gjøres på en morsom måte? Kan man fortsatt si noe viktig på denne måten?

Oppskrift på romananalyse

I tillegg har Studienetts laget en oppskrift på romananalyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg | Analyse

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 08.03.2023
    Skrevet av Elev på Vg1
  • 29.05.2016
    Skrevet av Elev på Vg3