Fugletribunalet | Analyse
Her er Studienetts hjelp og veiledning til analyse av romanen «Fugletribunalet» av Agnes Ravatn. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av oppbygningen, språklige virkemidler, miljøet, personene og temaet i boken.
Inngangsvinkler til analyse og tolkning
Når du analyserer romanen «Fugletribunalet», kan det være lurt å ha et overordnet fokus, altså en spesiell inngangsvinkel, som du holder på i hele analysen. Du kan for eksempel ta for deg bokens tema, eller du kan se på hvordan historien er bygget opp for å skape en mystisk og nesten thriller-aktig historie.
Tema
Temaet i «Fugletribunalet» kan sies å være skam, skyld og forsoning – begge karakterene lurer på om det er mulig å begynne på ny. Velger du bokens tema som inngangsvinkel, kan du diskutere hvordan disse følelsene kommer til uttrykk i de ulike karakterene og måten de oppfører seg på.
- Hvorfor føler Allis skam? Hvordan prøver hun å bli kvitt følelsen?
- Og hvordan merker vi at Bagge kjenner skyld for noe han har gjort i fortiden? Tenk på drømmen hans om fugletribunalet. Hva er hans løsning for å forsone seg med det som har skjedd?
Oppbygning
En annen mulig inngang til oppgaven din, er hvordan Ravatn har bygget opp historien. Selv om «Fugletribunalet» ikke er en kriminalroman, kan den ligne på en psykologisk thriller, etter hvert som ting blir mer og mer mystiske og ubehagelige.
- Hvordan fungerer den gradvise avdekkingen av hendelser fra fortiden?
- Hva slags rolle spiller fuglene i fortellingen, som kommer igjen på mange ulike måter?
- Og hva slags funksjon har den norrøne fortellingen om Balder og jordens undergang, som løper som en parallellhistorie i fortellingen?
Oppskrift på romananalyse
I tillegg har Studienetts laget en oppskrift på romananalyse. Se oppskriften her: