De dødes tjern | Analyse

I denne veiledningen finder du hjelp og inspirasjon til analyse av romanen «De dødes tjern» av André Bjerke. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av oppbygging, fortellerteknikk, språk, personer, miljø, sjanger, tema og budskaper.

Bakgrunnskunnskap om «De dødes tjern» og André Bjerke

Her er noen opplysninger som kan være nyttige å ha kjennskap til før du går i gang med analysen din:

André Bjerke skrev flere kriminalromaner under pseudonymet Bernhard Borge, og dette er en av dem. I disse romanene fungerer Bernhard Borge som jeg-person og forteller, og vi kan følge ham gjennom bøkene.

Også psykoanalytikeren Kai Bugge opptrer i flere av kriminalromanene, der han hver gang finner løsningen på mysteriet.

Psykoanalyse er en metode og teori som ble utviklet av Sigmund Freud. Den legger stor vekt på hvordan mennesker styres av underbevisstheten og elementære drifter som seksualitet og overlevelse. Tolkning av drømmer er et nyttig redskap for å finne ut hva som skjuler seg i underbevisstheten.

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Psykoanalyse: I romanen spiller psykoanalysen en sentral rolle. Hvordan fremstilles den? Hva tror du forfatteren selv mener om denne metoden? Hvis du legger vekt på dette, bør du særlig se på de ulike personenes meninger.

Det overnaturlige: «De dødes tjern» har innslag av overtro, for eksempel spøkelseshistorier. Blant vennegjengen i romanen er det delte meninger om slik overtro. Hvordan kommer motsetningen mellom det rasjonelle og det irrasjonelle/overnaturlige frem?

Krimsjangeren: «De dødes tjern» er en kriminalroman, noe som blant annet stiller store krav til spenning. Hvordan skapes spenning i denne romanen? Hvilke andre typiske trekk for kriminallitteraturen finner du? Her har spesielt oppbyggingen og fortellerteknikken stor betydning.

Oppskrift på romananalyse

I tillegg har Studienetts laget en oppskrift på romananalyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

De dødes tjern | Analyse

[3]
Brukernes anmeldelser
  • 14.12.2021
    Skrevet av Elev på Vg3
  • 08.12.2021
    Skrevet av Elev på Vg3
  • 29.05.2016
    Skrevet av Elev på Vg3