Personer

Her ser vi nærmere på de ulike personene i «Bli hvis du kan. Reis hvis du må», og forholdet mellom dem. Vi konsentrerer oss om de fire hovedpersonene som har synsvinkelen i hvert sitt kapittel og vi ser særlig på hvordan deres indre beskrives. Personene vi tar for oss er:

  • Tarjei
  • Jon Olav
  • Karin
  • Trygve

Indirekte beskrivelse og utvikling

Personene i romanen beskrives indirekte; vi blir kjent med dem gjennom deres tanker, følelser og handlinger. Mens Jon Olav og Karin, som begge er godt voksne, på sett og vis har innfunnet seg med sine skjebner, foregår det en større utvikling i Tarjei og Trygve.

...

Tarjei

Tarjei er den vi møter først i romanen. Han vokser opp på gård sammen med foreldrene og søsteren Julie. Tarjei merker allerede fra ung alder at faren forventer at han skal ta over gårdsdriften etter hvert. Han er svært flink på skolen, og vil mye heller studere enn å ta over gården.

...

Jon Olav

Jon Olav er naboen til Hallvard, Karin, Tarjei og Julie, og han er også faren til Sigurd, som Trygve forelsker seg i. Gjennom Jon Olavs øyne ser vi særlig hvordan Tarjeis dødsfall påvirker familien og resten av bygda.

...

Karin

Karin er Tarjeis mor, gift med Hallvard. Hun er en byjente som flyttet til landet for kjærlighetens skyld, og dette valget ligger som et bakteppe for Karins ensomme liv på nåtidsplanet.

...

Trygve

Trygve er en forsiktig og usikker gutt, som sliter med å finne ut av hvem han er, og som har et sterkt ønske om å passe inn:

«På ein måte er eg sint på han [Tarjei] fordi alt er så lett for han, og han bare klagar. På ein annan måte kan eg ikkje anna enn å beundre han, ville vere som han, ville vere med han. Imponere han, få innpass og bekreftelse.» (s. 140)

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn