[13]

Bli hvis du kan. Reis hvis du må | Analyse

I denne veiledningen gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av romanen «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» av Helga Flatland. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av oppbyggingen, miljøet, personene og temaet i romanen. Analysehjelpen kan for eksempel brukes til inspirasjon til et særemne i norsk.

Bakgrunnskunnskap om romanen og krigen i Afghanistan

«Bli hvis du kan. Reis hvis du må» er den første romanen i en trilogi av Helga Flatland. Det er også hennes debutroman.

11. september 2001 gjennomførte terroristgruppen al-Qaida et angrep på USA, der de blant annet styrtet inn i World Trade Center i New York. I oktober samme år gikk USA inn i Afghanistan. Formålet var, ifølge USA, å fange Osama bin Laden, som var leder for al-Qaida, og å styrte Taliban, som styrte i Afghanistan med støtte fra al-Qaida.

Fra 2002 var også Norge et av landene som sendte soldater til Afghanistan, gjennom vårt medlemskap i forsvarsalliansen NATO. Krigen har helt fra starten av skapt mye debatt, og mange her hjemme har vært kritiske til Norges deltakelse.

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Når du analyserer «Bli hvis du kan. Reis hvis du må», kan du ha særlig fokus på temaet i romanen, og diskutere hva romanen handler om, og hvordan forfatteren får frem dette. Du kan også velge å studere oppbygningen av romanen, og hva denne gjør med historien.

Tema

En naturlig inngangsvinkel er bokens tema. Hva vil du si at denne romanen handler om? Det fortelles om tre unge gutter som drar til Afghanistan, men boken dreier seg kanskje like mye om oppveksten og tiden frem til de reiser, og også tiden etterpå, for de som står igjen? Hvordan bruker forfatteren fortellermåten, miljøet og karakterene til å få frem temaet?

Komposisjon

Hvis du velger å se på oppbyggingen av romanen, kan du gå nærmere inn på hvordan fortellingen er komponert, og hvordan komposisjonen virker. Hva gjør oppbyggingen med innholdet i historien? Hvorfor velger forfatteren å fremstille de samme hendelsene fra ulike vinkler? Ville historien sett lik ut om vi bare fikk én versjon av den? Gjennom å velge denne inngangsvinkelen, kan du særlig studere hvordan formen påvirker innholdet.

Oppskrift på romananalyse

I tillegg har Studienetts laget en oppskrift på romananalyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Bli hvis du kan. Reis hvis du må | Analyse

[13]
Brukernes anmeldelser
 • 19.04.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
  utrolig hjelpsom og oversiktlig
 • 19.01.2023
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 03.11.2022
  Skrevet av Elev på Vg1
 • 03.02.2022
  Skrevet av Underviser på Videregående skole