Personer

Hovedpersonene i en roman er viktige, ettersom det er de som bærer fortellingen, og de vi blir kjent med. I dette utdraget fra «Amtmannens Døtre» får vi et lite innblikk i tankene til huslærer Georg Kold, og vi opplever Müller gjennom Kolds øyne.

Georg Kold

Det er Georg Kold som har synsvinkelen i avsnittet vi leser, og vi følger ham mens han samtaler med sin gamle venn Müller. Kold roter seg inn i en fremstilling av Sofie og forholdet hans til henne, som ikke stemmer med virkeligheten. 

Gjør en stor tabbe

Det er vanlig å anse Kold som sympatisk fremstilt i denne boken – han er også kritisk til samfunnets konvensjoner og forventninger til kjønnene, slik Sofie er. Samtidig er han lett påvirkelig, og han begår en stor feil da han ovenfor Müller beskriver Sofie som dum og egenrådig mens hun hører på. Det er først mot slutten av tekstutdraget at det går opp for ham at Müller faktisk tror på denne fremstillingen:

...

Müller

Müller er Kolds gamle venn og universitetslærer. Han fremstår ikke særlig sympatisk i dette tekstutdraget.

Nedlatende og mannssjåvinistisk

Müller forteller Kold at han ikke får kontakt med Sofie:

«Meg hilste hun med en viss kulde, og jeg har forgjeves søkt å nærme meg henne i aften. Det er noe aparte med henne. Men smukk og nydelig er hun som en ulykke.»

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn