Tema og budskap

Følgende ser vi nærmere på temaet og budskapet i «Albertine». Vi foreslår at bokens tema er offentlig prostitusjon, dobbeltmoral og fattigdom, mens budskapet er at samfunnet må avskaffe offentlig prostitusjon og samtidig bedre forholdene for de fattigste.

Tema i «Albertine»

Offentlig prostitusjon

Et åpenbart tema i boken er den offentlige prostitusjonen som foregikk i Kristiania på slutten av 1800-tallet. I et forsøk på å kontrollere spredningen av kjønnssykdommer var det obligatoriske, hyppige helsekontroller for prostituerte, politiet henviste kunder til de «friske» kvinnene og det ble drevet lovlig bordellvirksomhet.

Den offentlige prostitusjonen var sterkt kritisert, og det ble en del av naturalistenes prosjekt å vise frem hvor alvorlige konsekvenser den hadde for de involverte kvinnene.

Gjennom en detaljert og ærlig fremstilling viser altså Krohg frem Kristianias «underverden» og den offentlige prostitusjonen. På den måten tvang han lesere, og etter hvert myndighetene, til å ta stilling til denne praksisen.

Dobbeltmoral

Et sentralt poeng ved å skrive om den offentlige prostitusjonen, var å belyse samfunnets dobbeltmoral. I 1880-årene var gifte kvinner umyndige og und...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn