Kruttrøyk | Analyse

I denne analysehjelpen gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av novellen «Kruttrøyk» av Torborg Nedreaas. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av oppbyggingen av handlingen, miljøet i novellen, og av de ulike temaene som tas opp. Vi gir deg også hjelp til hvordan du kan analysere forfatterens bruk av fortellerteknikk og språklige virkemidler.  

Fakta om novellen «Kruttrøyk»

Forfatter: Torborg Nedreaas
Årstall: 1945
Sjanger: Novelle

Sammendrag

«Kruttrøyk» er en novelle som viser forholdet mellom en mor og sønn under andre verdenskrig. Handlingen foregår over kort tid, og vi kan tenke oss at det som hender i novellen ikke tar mer enn en time.

Novellen åpner med at moren våkner tidlig på morgenen. Mens hun gjør seg klar for å gå ut, kommer sønnen Trygve hjem.

Når Trygve klager over at han er trøtt, brister det for moren. Tror han kanskje ikke at moren også er trøtt? Vet han kanskje ikke at det er en krig på gang, han som reker ute om nettene og ikke tar seg til noe som helst?

Etter at moren har snakket lenge får Trygve endelig nok, og full av sinne begynner han å gå inn på rommet sitt. Da hører moren en gestapobil utenfor leiligheten. Mens mennene fra bilen er på vei opp mot leiligheten, lukker Trygve døren til rommet sitt. Like etter hører moren et skudd som blir avfyrt.

Det begynner å banke på døren inn til leiligheten, og moren åpner døren. Mannen utenfor spør om Trygve og moren går bort til Trygves rom og åpner døren. Novellen avsluttes med at hun kjenner eimen av kruttrøyk fra skuddet stige mot henne.  

Bakgrunnskunnskap om Torborg Nedreaas

Torborg Nedreaas er en av Norges fremste forfattere fra etterkrigstiden. Nedreaas ble født og oppvokst i Bergen, men under andre verdenskrig flyktet hun til Stord for å unngå forfølgelse av tyskerne. Her skrev hun blant annet ukebladnoveller for å livnære seg, og i 1941 hadde hun fått sitt første teaterstykke oppsatt på Den Nationale Scene i Bergen.

Nedreaas var en aktiv kommunist og hun var ikke redd for å la sitt politiske engasjement skinne igjennom i forfatterskapet sitt. Hun vek heller ikke fra å ta opp kontroversielle temaer, og i Nedreaas sin første novellesamling Bak skapet står øksen (1945) tar hun blant annet de såkalte «tyskertøsene» (kvinner som hadde forhold til tyske soldater) i forsvar. Det er denne novellesamlingen «Kruttrøyk» er hentet fra.

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Når du skal analysere «Kruttrøyk» kan du ta utgangspunkt i en av flere inngangsvinkler. Nedenfor finner du forslag til noen av innfallsvinklene du kan bruke.

Fortellerteknikk

En mulig inngangsvinkel til analysen din er å ha hovedfokus på fortellerteknikken som tas i bruk i novellen. Hvilket perspektiv fortelles novellen fra, og hvorfor tror du novellen fortelles fra dette perspektivet? Hvordan hadde du oppfattet handlingen i novellen dersom den hadde blitt fortalt fra et annet perspektiv? Hvilken effekt har frampekene i novellen og hvorfor tror du fortelleren har valgt å bruke dette virkemiddelet?

Språklige virkemidler

Du kan også velge å ha fokus på de språklige virkemidlene i novellen. Her trenger du ikke å komme inn på alle virkemidlene som blir brukt, men kan ha hovedfokus på det språklige virkemidlet som du synes er mest interessant. Husk at du ikke bare skal vise hva de språklige virkemidlene er, men hvilken effekt de har på leseren.

Temaer

En tredje mulighet er å ta utgangspunkt i ett av temaene i novellen. En tematisk analyse er en fin mulighet til å vise selvstendig refleksjon i tolkningen din. Husk imidlertid på at det er veldig viktig å begrunne tolkningen din ved å ta utgangspunkt i konkrete eksempler i teksten. Dersom du for eksempel velger å ha andre verdenskrig som hovedtema, bør du vise hvilke referanser til krigen du finner i teksten. Hvilken effekt har disse referansene på lesningen din av novellen, og hva sier de om temaet?

Oppskrift på novelleanalyse

I tillegg har Studienett laget en oppskrift på novelleanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Kruttrøyk | Analyse

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 11.04.2022
    Skrevet av Elev på Vg2
  • 09.05.2021
    Skrevet av Student på 2. år