Karens Jul | Analyse

Her gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av novellen «Karens jul» av Amalie Skram. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av bl.a. språk og symboler, miljø og tid, personer, tema og budskap.

Bakgrunnskunnskap om naturalismen

Naturalismen var en litterær retning som avløste realismen, der man særlig var opptatt av sammenhengen mellom arv og miljø, altså hvordan bakgrunn og oppvekst hang sammen og formet menneskene og deres personlighet. Litteraturen var fremdeles samfunnskritisk, og man skrev om sykdom, sosial nød og urettferdighet med mål om å endre samfunnet.

Inngangsvinkler til analyse og tolkning av «Karens jul»

Her gir vi noen forslag til hvilke inngangsvinkler du kan velge i analysen av novellen «Karens jul».

Fattigdom: Novellen tegner et bilde av livsvilkårene til de fattige i hovedstaden på slutten av 1800-tallet. Hvordan beskriver Amalie Skram den sosiale nøden i «Karens jul»? Her er særlig personkarakteristikken og miljøbeskrivelsene sentrale.

Barmhjertighet: Politikonstabelen som finner Karen synes synd på henne, og lar henne bli værende i ferjehuset på kaien. Karen mener også at hennes tidligere arbeidsgiver, Madam Olsen, er godhjertet og vil henne vel. Likevel er de begge indirekte skyldige i Karens død. Hva kan vi si om barmhjertighet i lys av Karens skjebne? Hvilket ansvar har man for å hjelpe andre?

Naturalisme: Du kan også se nærmere på novellen i dens litterære kontekst: På hvilken måte er «Karens jul» en naturalistisk novelle? Velger du denne innfallsvinkelen, bør du vise hva slags samfunnskritikk vi finner i novellen, og se etter naturalistiske trekk i person- og miljøbeskrivelsene.

Oppskrift på novelleanalyse

I tillegg har Studienett laget en oppskrift på novelleanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Karens Jul | Analyse

[3]
Brukernes anmeldelser
 • 13.04.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 01.05.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
 • 05.02.2019
  Skrevet av Elev på Vg3
  God!