I urskogen | Analyse

Her gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av novellen «I urskogen», som funnet på side 242 i Tekstbanken. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av oppbygging, fortellerteknikk, virkemidler, personer, miljø og tema i novellen.

Fakta om «I urskogen»

Forfatter: Morten Harry Olsen
Årstall: Utgitt i samlingen ”En dans til” i 1988
Sjanger: Novelle

Sammendrag

Denne novellen handler om Pettersen, som har bursdag den dagen det fortelles om. Han har nettopp nytt et bedre måltid på en restaurant, men da han går hjemover gjennom Oslo sentrum, blir han vitne til en slåsskamp på et utested. Han stanser slåsskampen, men får seg en på trynet fra dørvakten, og ender opp med brukket nese.

Pettersen går til legevakten, ettersom ingen vil plukke ham opp, og blir sendt videre til Ullevål sykehus. Her møter han en ubehagelig ung mann med stikkende øyne som truer ham, mens han venter på å komme inn til legen. Inne på legens kontor diskuterer de hvor bøllete enkelte mennesker er, og Pettersen sier han nærmest er blitt redd for å gå ut om kvelden.

Da nesen er brukket tilbake på plass, hentes Pettersen av en drosje som skal kjøre ham hjem. På veien kjører de på og dreper en mann, som viser seg å være mannen fra venteværelset. Pettersen er frustrert over å ha fått ødelagt kvelden sin, og overbeviser drosjesjåføren om å la mannen ligge og kjøre videre. Først da føler han seg lettet og glad.

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Når du analyserer «I urskogen» av Morten Harry Olsen, kan det være lurt å ha en rød tråd som du følger gjennom hele analysen. Her gir vi deg noen forslag til inngangsvinkler for tolkningen:

Kontrast mellom miljø og mennesker: Hele novellen er bygget opp på en kontrast mellom to typer mennesker som tilhører ulike miljø. Hva slags konsekvens har denne kontrasten? Her kan du særlig konsentrere deg om skildringer av de ulike mennesketypene, og kommentere hvorvidt du mener kontrasten er så stor som Pettersen skal ha det til.

Samfunnsutvikling og generasjonsskille: Pettersen er forferdet over stemningen som møter ham i Oslo sentrum, og føler seg ikke lenger hjemme – han tør nesten ikke gå ut, og han ser på disse unge menneskene som fundamentalt forskjellige fra ham selv. Her kan du særlig se på miljø- og personbeskrivelser, og knytte disse til temaet samfunnsutvikling.

Moral og rettferdighet: Mot slutten av novellen er Pettersen så frustrert at han rettferdiggjør for drosjesjåføren og seg selv å forlate en påkjørt, død mann uten å ta ansvar for hendelsen. Her kan du fokusere på utviklingen og symbolikken i novellen, og knytte disse opp mot flere av novellens temaer, slik som moral, rettferdighet og gjengjeldelse.

Oppskrift på novelleanalyse

I tillegg har Studienett laget en oppskrift på novelleanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

I urskogen | Analyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.