Hvis det er sant av Jakob Arvola | Analyse

Her gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av novellen «Hvis det er sant». Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av oppbygging, fortellerteknikk, språk, personer, motiv, tema og budskaper. Oppgaven vi besvarer her ble gitt til eksamen i Norsk hovedmål 31. mai 2016.

Oppgaveformulering

Vedlegg

- «Hvis det er sant» av Jakob Arvola, 2014 

Tolk novellen. 

Kommentar

Du skal skrive om både form og innhold. Du skal gjøre greie for virkemidlene og den funksjonen de har, og begrunne dine egne tanker om teksten. Bruk relevant fagspråk.

Fakta om novellen «Hvis det er sant»

Forfatter: Jakob Arvola
Årstall: 2014
Sjanger: Novelle

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Her gir vi noen forslag til ulike ting du kan fokusere på og bruke som en rød tråd i din analyse.

Forholdet mellom personene

Et sentralt element i novellen er forholdet mellom de to hovedpersonene, nemlig den norske jenta Miranda og den tyske soldaten hun møter. Hvordan utvikler dette forholdet seg i løpet av novellen? Hva forteller denne utviklingen om forholdet mellom partene i krigen, og om fremmedfrykt og fordommer?

Fred

«Hvis det er sant» handler om kvelden før den tyske kapitulasjonen. Hva betyr det at det blir fred for henholdsvis Miranda og den tyske soldaten? Hvordan kommer temaet fred frem i novellen? Her er det for eksempel relevant å se på oppbygging, synsvinkel, symboler og forholdet mellom personene.

Barnets opplevelse

Novellen beskriver hvordan krig, møtet med en tysk soldat og nyheten om fred oppleves fra et barns perspektiv. Hvordan skiller dette seg fra en voksens opplevelse? Velger du denne inngangsvinkelen er det spesielt relevant å se på fortellerteknikk, det enkle språket samt personkarakteristikken.

Oppskrift på novelleanalyse

I tillegg har Studienett laget en oppskrift på novelleanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Hvis det er sant av Jakob Arvola | Analyse

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 04.10.2020