Miljø og personer

I denne delen skal vi kommentere det ytre miljøet som danner ramme for handlingen, og i tillegg skal vi se nærmere på de tre personene Allan, Victor og Victors far.

Ungdommelig, men farlig miljø

I utgangspunktet fremstår miljøet i novellen som litt hardt, men gjenkjennelig: De tre guttene røyker og kjører motorsykkel, og planen for kvelden er å sette fyr på en butikk. Dette er aktiviteter og rampestreker som ikke er helt ukjente for de aller fleste ungdommer, selv om man ikke nødvendigvis har drevet med dem selv.

Likevel forstår vi at miljøet som skildres, er farligere enn som så: Vi får flere hint om at iallfall Allan er nynazist, og at Padda og Victor ønsker å bli en del av det samme miljøet. Victor er altså i ferd med å trekkes inn i en nynazistisk gjeng med et hatefullt syn på verden, og særlig på kvinner og innvandrere.

Grytten har plassert Victor i et miljø de fleste av oss gjenkjenner: Han går på skolen, kanskje på ungdomsskolen, og han er usikker og ønsker å være en del av gjengen. Dette gjør at vi identifiserer oss med Victor, og samtidig forstår vi hvor kort veien er fra å være en vanlig ungdom til å bli trukket inn i et farlig miljø.  

Allan

Nynazist: Allan kalles for «føreren», en hentydning til Adolf Hitler, som ble kalt «Der Führer». Han har «is i røysta», og beskrives slik: «Med det korte, lyse håret....

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn