Bundet til et tre i skogen | Analyse

Her gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av novellen «Bundet til et tre i skogen», som funnet i Tekstbanken på side 236. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av oppbygging, fortellerteknikk, språklige virkemidler, miljø, personer, motiv, tema og budskaper.

Fakta om novellen «Bundet til et tre i skogen»

Forfatter: Karin Sveen
Årstall: 1980
Sjanger: Novelle

Sammendrag

«Bundet til et tre i skogen» handler om en jente og en gutt som er i skogen for å plukke blomster til mødrene sine.

I begynnelsen hersker fred og ro i skogen, og de to barna er fulle av iver etter blomstene de håper å finne på samme sted som året før.

Kort tid etter at de har plukket en blomst hver og startet på hjemveien, dukker de to eldre guttene Åge og Lyder opp, og begynner å jage dem. De blir tatt igjen, og mens jenta tvinges til å stå og se på, blir gutten utsatt for grov mishandling som blant annet inkluderer binding til et tre i en maurtue.

Til slutt lar Åge og Lyder de to barna være i fred. Gutten er så hardt skadet at han ikke klarer å gå, så jenta tar ham på ryggen. De er begge sterkt preget av hendelsen.

Ordliste

mogop: en type blomst

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Her gir vi noen forslag til ulike tema du kan fokusere på og bruke som en rød tråd i din analyse.

Mobbing: Et viktig tema i novellen er mobbing. Hvilke virkemidler brukes for å formidle hvordan det føles å bli utsatt for vold og undertrykkelse? Her kan du komme inn på for eksempel synsvinkel, setningsoppbygging, språklige bilder og miljøbeskrivelse. Hvordan bidrar oppbyggingen og språkbruken til at problemstillingen oppfattes som realistisk? Hvorfor tror du de eldre guttene finner glede i å plage barna?

Barndom: Du kan også fokusere på temaet barndom når du analyserer novellen. Hvordan får novellen frem hvordan verden, og det å bli utsatt for vold, oppleves gjennom et barns øyne? For denne inngangsvinkelen er spesielt synsvinkelen, det barnslige språket, miljø- og personbeskrivelsene relevante.

Oppskrift på novelleanalyse

I tillegg har Studienett laget en oppskrift på novelleanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Bundet til et tre i skogen | Analyse

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 25.10.2018
    Skrevet av Elev på Vg1
    bra