Nordmannen av Ivar Aasen | Analyse

Her får du hjelp og inspirasjon til analyse av diktet «Nordmannen» av Ivar Aasen, også kjent som Mellom bakkar og berg.

Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av f.eks. komposisjon, tema og diktets historiske kontekst. 

Presentation af teksten

«Nordmannen» fra 1875 er et femstrofers dikt om den første mannen som kommer til landet vårt, og bestemmer seg for å slå seg ned her.

Til tross for at været er surt og hardt, strendene er steinete og vinteren er kald, vil han rydde området og bygge hus, slik at han (og slekten hans) kan leve i ett med naturen. Når det er vinter tenker han at det kan være fristende å flytte til et varmere sted. Men når våren kommer, naturen blir grønn og frodig og nettene blir lyse, kjenner han at dette er det vakreste stedet som finnes.

Ordliste

fenge: fått

grender: små, bebygde områder; del av ei bygd

rudningen: stedet man har ryddet for å bygge

bårute: bølgete

kavet: havdypet

vetteren: vinteren

hug: lyst, omtanke

grønka: bli grønn

laver: bugner, henger i store mengder

venare: vakrere

Mulige inngangsvinkler til analysen din

Språklige virkemidler: Når du skal analysere «Nordmannen», kan du konsentrere deg om de språklige virkemidlene Ivar Aasen bruker i diktet. Da er det særlig aktuelt åse påbokstavrim og bildebruk, og hvordan dette forsterker temaet i diktet.

Tematikk: Å se på tematikken vil gjerne stå sentralt i en analyse av «Nordmannen». Du kan da studere hva Aasen ønsker å formidle; Hva slags historie ønsker han å fortelle, og hvorfor? Du bør da særlig knytte diktets tema til nasjonsbyggingprosjektet som foregikk på1800-tallet.

Kontekst: Du kan også plassere diktet i en samfunnsmessig kontekst, gjennom åvise hvordan det knytter seg til nasjonsbyggingprosjektet på1800-tallet. Både temaet Aasen skildrer og språket han skriver påer viktige innlegg i debatten om nasjonen Norge pådenne tiden.

Sammenligning: Det kan også være relevant å sammenligne «Nordmannen» med andre dikt du kjenner fra perioden, som handler om det norske folket, den norske nasjonen og vår stolte historie. Det kan da være lurt å se på i hvor stor grad diktene baserer seg på Bibelen, og i hvor stor grad de fokuserer på enten historien eller naturen. Hvordan og hvorfor skiller «Nordmannen» seg fra disse?

Oppskrift på diktanalyse

I tillegg har Studienett laget en oppskrift på diktanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Nordmannen av Ivar Aasen | Analyse

[7]
Brukernes anmeldelser
 • 13.06.2018
  Skrevet av Elev på Vg3
  Dette var virkelig til hjelp! Veldig bra.
 • 03.05.2016
  Meget bra analyse
 • 01.06.2022
  Skrevet av Elev på Vg2
 • 04.05.2022
  Skrevet av Elev på Vg3