Østenfor sol og vestenfor måne | Analyse

Har du behov for hjelp til din analyse av «Østenfor sol og vestenfor måne»? Da er det en god idé å ta en titt på Studienetts analysehjelp, hvor vi gir deg en hjelpende hånd når du skal i gang med din analyse av Asbjørnsens eventyr. 

Fakta om «Østenfor sol og vestenfor måne»

Forfatter: Peter Christen Asbjørnsen
Årstall: 1844, i Norske Folkeeventyr
Sjanger: Undereventyr

Bakgrunnskunnskap om eventyret

«Østenfor sol og vestenfor måne» er ett av de mange folkeeventyrene som Asbjørnsen og Moe samlet inn på 1800-tallet. Eventyret finnes i mange varianter, og har blant annet store likheter med «Kvitebjørn kong Valemon» og den greske legenden «Amor og Psyke».

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Her kommer vi med forslag til ulike elementer du kan fokusere på, og som kan fungere som en rød tråd i analysen din.

Sjanger: En naturlig innfallsvinkel i en eventyranalyse er sjangeren. Let etter typiske kjennetegn for eventyrsjangeren i teksten, og vurder effekten av dem. Hvilken undergruppe eventyr tilhører det, og hvorfor?

Moral: Eventyr har ofte en moral. Prøver dette eventyret å fortelle oss noe? Hvem kan dra nytte av eventyrets budskaper, og er de aktuelle også i dag?

Tema: En annen mulighet er å fokusere på det du mener er eventyrets tema, og hvordan ulike virkemidler får frem dette. Viktige temaer i eventyret er kjærlighet, kampen mellom godt og ondt, og utvikling fra barn til voksen. Hva prøver eventyret å si oss om disse temaene?

Oppskrift på eventyranalyse

I tillegg har Studienett laget en oppskrift på eventyranalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Østenfor sol og vestenfor måne | Analyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.