Sprinterne | Analyse

Her gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av diktet «Sprinterne», som funnet på side 202 i Tekstbanken. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av oppbygging, språklige virkemidler, motiv, tema og budskaper.

Fakta om diktet «Sprinterne»

Forfatter: Nordahl Grieg
Årstall: 1936
Sjanger: Dikt
Kontekst: Skrevet like etter OL i Berlin i 1936, der afroamerikaneren Jesse Owens til nazistenes skuffelse vant fire gullmedaljer

Sammendrag av «Sprinterne»

«Sprinterne» handler om Jesse Owens prestasjon under OL i Berlin i 1936, og tyskernes reaksjon på den.

Owens, som er svart, sprinter fra tyskerne, som utslitte må gi tapt. Dette fører til stor undring blant de lyse tilskuerne, og Hitler blir i dårlig humør.

Avslutningsvis oppfordrer diktet nazistene til å trøste seg med at selv om Owens løp fra dem, klarte de å nå igjen jødene som sprang for livet i gatene.

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Her kommer vi med noen forslag til ting du kan fokusere på i din analyse av «Sprinterne», og som kan fungere som en rød tråd i oppgaven.

Likeverd: Et viktig tema i diktet er likeverd. Diktet vil fortelle oss at alle mennesker, uansett hudfarge og religion, er like mye verdt. Hvilke språklige virkemidler i diktet er med på å fremheve dette temaet?

Nazisme og rasisme: I «Sprinterne» settes det fokus på nazistenes reaksjon når en svart mann gjør det bedre enn alle tyskerne. Hva sier diktet om hvordan nazistene oppfatter mørkhudede mennesker? Hvordan skaper virkemidler som ordvalg og ironi avsky for slike rasistiske tanker?

Motstandsdikt: En annen ting du kan fokusere på, er hvordan «Sprinterne» fungerer som et motstandsdikt som kunne vekke nordmenns kampglød og vilje til å kjempe mot nazismen. Da er spesielt den rytmiske oppbyggingen, ordvalget og bruken av ironi relevante å komme inn på.

Historie: Du kan også ta utgangspunkt i den historiske hendelsen diktet omhandler. Sett deg gjerne dypere inn i bakgrunnen for hendelsen, og hvordan tyskerne reagerte. Hva tror du Hitler tenkte da han fikk se Owens talent? På hvilken måte kan diktet tillegges ulik betydning i dag enn på tiden det ble skrevet?

Oppskrift på diktanalyse

I tillegg har Studienett laget en oppskrift på diktanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Sprinterne | Analyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.