Over de høye fjelle | Analyse

Her gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av diktet «Over de høye fjelle» av Bjørnstjerne Bjørnson. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av f.eks. oppbygging, språklige bilder og tema.

Her presenterer vi noen fakta om diktet, og gir et kort sammendrag av innholdet.

Fakta om diktet «Over de høye fjelle»

Forfatter: Bjørnstjerne Bjørnson

Årstall: 1859

Sjanger: Dikt

Kontekst: Diktet er en del av romanen «Arne», som handler om en gutt som lengter vekk fra hjembygda.

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Lengsel: I «Over de høye fjelle» er lengsel et viktig tema. Hvordan får forfatteren frem dette temaet? Hva er det personen i diktet lengter etter? Her er det mange ulike virkemidler du kan trekke frem, både innenfor oppbygging og språk.

Selvrealisering og lykke: Hvis du mener at dette er et tema, bør du tenke over hvordan det kommer frem at personen i diktet lengter etter å realisere seg selv/finne lykken. Da bør du spesielt fokusere på de språklige bildene. Det kan også være aktuelt å se diktet i sammenheng med romanen «Arne», som det er en del av.

Nasjonalromantikk: Du kan også se diktet i et litteraturhistorisk perspektiv. «Over de høye fjelle» er et typisk nasjonalromantisk dikt. Hvilke trekk ved diktet er typisk for nasjonalromantikken? Spesielt fokuset på natur og følelser, og sammenhengen mellom dem, er da relevant. Også det at jeg-personen bor på den norske landsbygda er typisk for nasjonalromantikken.

Oppskrift på diktanalyse

I tillegg har Studienetts laget en oppskrift på diktanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Over de høye fjelle | Analyse

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 29.05.2016
    Skrevet av Elev på Vg3
  • 15.02.2016
    Skrevet av Elev på Vg3