Janteloven | Analyse

Her får du hjelp til din analyse av «Janteloven», som formulert i romanen En flyktning krysser sitt spor av Aksel Sandemose. Ved å vise deg en rekke mulige analyser av «Janteloven», veileder vi deg igjennom arbeidet dit.

Sammendrag

«Janteloven» er utformet av forfatteren Aksel Sandemose i romanen En flyktning krysser sitt spor fra 1933. 

«Janteloven» handler om at man ikke skal tro at man er bedre enn andre, eller at man skal tro at man er verdt noe overhodet. Du skal ikke tro at du er noe eller duger til noe, eller at noen bryr seg om deg.

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Her er det nevnt noen mulige inngangsvinkler du kan bruke i analysen din av «Janteloven».

Janteloven i dagens samfunn

I dagens samfunn kjenner spesielt ungdommen på hvor vellykket og perfekte de skal være på alle punkter i livet. De skal få gode karakterer på skolen, være veltrente med perfekt utseende, være en god venn, familiemedlem og kjæreste, ha en god utdannelse, være god i en idrett eller hobby osv. Du kan ta utgangspunkt i hvordan du tror janteloven passer inn i et slikt samfunn.

Om en bruker janteloven i dagens samfunn, vil den få oss til å betrakte oss selv litt mindre høytidelig? Eller vil selvtilliten få seg en knekk hos ungdommen? Eller vil janteloven få oss til å trosse den, og vil fokuset om å være perfekt derved bli enda sterkere? 

Gjelder janteloven oss?

Du kan ta utgangspunkt i hvem «du» som står utenfor fellesskapet i janteloven er. Er janteloven myntet på deg og meg? Eller de som er «annerledes»? Hvordan defineres egentlig «annerledes» i dag – hvem er annerledes? 

Er janteloven gammeldags?

Du kan også ta utgangspunkt i om janteloven i det hele tatt er aktuell i dag. Var janteloven noe som fantes før i tida, da det blant annet ble sagt at «den må skryte av seg selv, den som ikke har bygda å lytte til» for å jekke ned folk som var høye i hatten. Har folk i dag et høyt selvbilde – og er det mer akseptert å skryte av seg selv i dag?

I det følgende finner du en analyse av «Janteloven», som formulert i En flyktning krysser sitt spor. Her tar vi for oss oppbygging, språklige virkemidler og motiv, tema og budskap.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Janteloven | Analyse

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 01.05.2016
    Skrevet av Elev på Vg3
  • 13.04.2016
    Skrevet av Elev på Vg3