"Eit Ord" av Olav H. Hauge | Analyse

I boken her gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av diktet «Eit ord» av Olav H. Hauge. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av f.eks. oppbygging, sjanger, språklige virkemidler og tema og budskap i diktet.

Fakta om diktet «Eit ord»

Forfatter: Olav H. Hauge

Utgivelse og årstall: utgitt i 1966 i diktsamlingen Dropar i austavind

Sjanger: Modernistisk dikt

Sammendrag

Diktet består av bare én strofe, med seks korte verselinjer. Hauge sammenligner ordet med en stein, som kan kastes i den kalde elven.

Jeg-personen i diktet innser at dersom man skal bygge en bro for å komme over, trenger man flere steiner. Elven er et symbol på en kommunikasjonssituasjon, og skal man kommunisere, trenger man altså flere ord.

Ordliste

Lyt: å måtte, behøve, ha bruk for

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Når du analyserer «Eit ord» av Olav H. Hauge, kan det være lurt å konsentrere seg om diktets tema, altså kommunikasjon, og hvordan dette kommer frem i formen og oppbygningen han har valgt.

Du kan videre se på hvordan f.eks. språket, symbolene og sammenligningen av mennesket og naturen forsterker tematikken i diktet.

Oppskrift på diktanalyse

I tillegg har Studienetts laget en oppskrift på diktanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

"Eit Ord" av Olav H. Hauge | Analyse

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 29.05.2016
    Skrevet av Elev på Vg3