Tema og budskap

Her skal vi se nærmere på hva som kan være motivet, tema og budskap i «Det er ingen hverdag mer». Motiv er det som helt konkret beskrives i teksten, mens temaet er det som vi tror forfatteren ønsker å si noe om på et dypere og mer abstrakt nivå. Avsluttende kommer vi inn på hva som kan forstås som budskapet i Hofmos dikt.

Innholdsfortegnelse

Motiv

Motivet i «Det er ingen hverdag mer» er en henvendelse, nærmest en bønn, fra et «vi» som lever etter krigen, til Gud. Fortellerstemmen i diktet beskriver hvordan hverdagen er borte: Menneskene går fortvilet rundt blant lik, som til tross for at de ikke er levende lenger, likevel puster og skriker. Verden er totalt forandret – ingenting er som det var.

Tema

I dette avsnittet foreslår vi at temaer i «Det er ingen hverdag mer» kan være hvordan man skal klare å leve med tap, tvil knyttet til Guds eksistens og hvordan krigen har forandret verden for alltid.

Hvordan leve med et slikt tap?

Hofmo beskriver en verden der alt som er kjent, er gått i oppløsning. De fleste tenker nok på etterkrigstiden som en lykkelig tid, men samtidig satt det mange igjen som hadde mistet venner og familie, og for mange var det umulig å glemme grusomhetene som hadde skjedd i krigsårene.

Hofmo selv mistet en nær venninne, og «Det er in...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn