Det er den draumen | Analyse

Her gir Studienett deg hjelp og inspirasjon til analyse av diktet «Det er den draumen» av Olav H. Hauge. Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av f.eks. oppbygging, tema og virkemidler.

Bakgrunnskunnskap

I 1960-årene var Olav H. Hauges dikt en inspirasjon til samtidsforfatterne. Det ble lagt vekt på at bildespråket var enkelt og sansenært. Bildene skulle ikke bli tolket som symbol eller allegori, men var likevel poetisk. Dette var tiden da Dropar i austavind ble utgitt.

«Det er den draumen» ble utgitt i Dropar i austavind i 1966, og har blitt hans mest folkekjære dikt. Det blir ofte lest i både bryllup, konfirmasjon og bryllup.

«Det er den draumen» er et dikt av Olav H. Hauge. Når du skal analysere og tolke dette diktet, er det lurt å ha en oversikt over diktets handling. Her finner du fakta om diktet og et sammendrag. 

Sammendrag

«Det er den draumen» handler om en drøm vi mennesker har i oss.

  • Vi har en drøm om at noe vidunderlig skal skje.
  • Forfatteren lister opp en rekke drømmer, som at tiden, hjertet, dører og berg skal åpne seg.
  • En av drømmene er at vi skal gli inn i en ukjent våg.

Ordliste

Våg = en bukt

Inngangsvinkler til analyse og tolkning

Her er det nevnt noen mulige inngangsvinkler du kan bruke i analysen din av «Det er den draumen».

Virkemidler: Når du analyserer «Det er den draumen» av Olav H. Hauge, kan du fokusere på hvordan virkemidlene er med på å understreke temaet og handlingen i diktet. Du kan da trekke inn at dette er et figurdikt som forestiller vågen diktet nevner på slutten. Hva kan denne vågen bety for drømmen og det vidunderlige som skal skje?

Tematikk: En annen mulig innfallsvinkel er å tolke hva denne drømmen kan være. Det er en drøm vi mennesker har i oss. Er dette en generell drøm som alle mennesker deler, eller har hvert menneske en individuell, spesiell drøm? I diktet blir det nevnt at tiden, hjertet, dører og berget skal åpne seg, og kilder skal springe. Hva kan dette bety?

Oppskrift på diktanalyse

I tillegg har Studienetts laget en oppskrift på diktanalyse som dekker alt du kan komme inn på i en slik analyse. Se oppskriften her:

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Det er den draumen | Analyse

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 29.05.2016
    Skrevet av Elev på Vg3