Motiv og tema

I det følgende ser vi på motiv og tema i «Den guddommelige komedie». Motivet er selve handlingsforløpet i diktet, det som skjer på det «ytre» plan, mens tema er det diktet handler om på et dypere plan – der man må tolke og analysere for å komme frem til hva dikteren har ment å fortelle.

Innholdsfortegnelse

Motiv

Motivet i «Den guddommelige komedie» er Dantes reise til den andre siden. Diktet starter med at han er gått seg vill i skogen, og blir funnet av dikteren Vergil. Vergil tar ham med til helvete, skjærsilden og til paradisets port, der han møter sin tapte kjærlighet, Beatrice, som følger ham videre gjennom himmelen der han til slutt, med jomfru Marias hjelp, får se Gud.  

I utdraget vi leser, den tredje sangen, får Dante sitt første møte med den andre siden. Han står sammen med Vergil ved helvetesporten, og sammen går de inn til helvetes forgård. Her blir Dante vitne til alle de døde sjelene som ikke engang slipper inn i helvete, før de mot slutten av sangen beveger seg bort til elven som skiller forgården fra helvetes ni sirkler....

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn